Çikolata Gerçekten Mutluluk Verir Mi? Çikolatanın Depresyona Etkisi
top of page

Çikolata Gerçekten Mutluluk Verir Mi? Çikolatanın Depresyona Etkisi

Güncelleme tarihi: 16 Ara 2022


Çikolata gündelik hayatta en çok tüketilen atıştırmalıklar arasında. Damakta yoğun bir tat bırakan çikolatalar, aynı zamanda vücudun şeker gereksiniminin karşılanması noktasında da önemli bir yere sahip. Ancak yarattığı hazzın yanı sıra çikolatanın çeşitli faydalarının olduğu da göz ardı edilmesi olanaksız bir gerçek. Yüksek tansiyon riskini ortadan kaldıran ve tansiyonu düzenleyen, antioksidan özelliği nedeniyle vücudun yenilenmesine katkı sağlayan, halsiz kalınan anlarda enerji veren çikolatalar, stres ve depresyon ile mücadelede de oldukça etkili.


Çikolata Mutluluk Kaynağı Mıdır?

Çikolatanın mutluluk kaynağı olup olmadığına dair tartışmalar, uzun yıllardan beri devam ediyor. Yakın zamana kadar yalnızca söylenti olarak dolanan bu durum, günümüzde yapılan çeşitli araştırmalar ile kesin bir hal almıştır. Çikolata ile mutluluk arasında gözle görülür bir bağlantıdan söz edilebilir. Çikolata ve mutluluk ilişkisinin daha iyi anlaşılabilmesi için, öncelikle çikolatanın içerisinde yer alan maddelerin bilinmesi gerekir. Çikolatanın hammaddesi olan kakao çekirdeklerinin içerisinde bol miktarda bitkisel protein, magnezyum, potasyum, A, B, D ve E vitaminleri bulunur. Bu maddelerin hepsi, insan sağlığı açısından son derece önemli. Çikolata yapımında da kakao çekirdeklerinden yararlanıldığı için, çikolata tüketiminin faydalı olduğundan söz etmek mümkün. Ancak bu noktada, tüketilen çikolata miktarına dikkat edilmesi gerekir. Tüm besin maddelerinde olduğu gibi, çikolata tüketiminde de aşırıya kaçmanın yaratabileceği olumsuz etkiler mevcuttur. Sağlıklı bir insan için, günlük 80 ila 100 gram arasında çikolata tüketimi normal kabul edilir. Ancak her gün düzenli olarak çikolata tüketimi de önerilmez. Sürekli ve yüksek miktarda çikolata tüketimi, sürekli bir mutluluk kaynağı olsa bile çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.


Çikolata Nasıl Mutluluk Verir?

Çikolatanın mutluluk hissi vermesi, doğrudan hormonlar ile alakalı bir durum. Yukarıda bahsedilen faydalarının yanı sıra çikolatanın içerisinde phenethylamine (PEA) bulunur. Bu beyindeki bazı sinir uçlarının uyarılmasında etkili olan bir madde olarak tanımlanır. Bu maddeye bağlı olarak çikolata tüketiminden sonra beyinde bazı hormonların salgılanmasında artış görülür. Özellikle serotinin hormonu, mutluluk ile ilişkilendirilir. Çikolata tüketen bireylerin zihinleri büyük oranda rahatlar ve kendilerini daha mutlu hissederler.


Çikolatanın Depresyon Üzerindeki Etkisi

Depresyon, çağımızın en önemli problemlerinden biri. Modern dünyada stres kaynaklarının çoğalmasıyla birlikte, hemen her birey hayatında kısa süreli de olsa bu problem ile karşı karşıya kalabiliyor. Basit düzeydeki depresyonlar zaman içerisinde geçip giderken, daha güçlü etkiye sahip depresyonlar, kalıcı hasarların meydana gelmesine neden olabiliyor. Ancak depresyon ile mücadele ederken başvurulabilecek çeşitli yöntemler de mevcut. Çikolata tüketimi de bu yöntemlerden biri. Depresyon dönemlerinde ölçüyü kaçırmadan çikolata tüketmek, bireylerin rahatlamalarına olanak tanır. Hormonlarla ilgili etkisinin yanı sıra, çikolatanın depresyon belirtilerini azalttığına dair yaygın olan görüş de psikolojik olarak çikolatanın daha fazla etki yapmasına neden oluyor.


Hangi Çikolatalar Mutluluk Hissi Verir?

Çikolata tüketiminin mutluluk üzerinde etkili olduğu ve depresyon ile mücadelede önemli bir rol oynadığı artık inkâr edilemez bir gerçek. Ancak her çikolata türü için aynı etkinin söz konusu olduğundan söz etmek olanaksız. Bu noktada tüketilecek çikolata türünün doğru seçilmesi son derece önemli. Bitter çikolatalar hem çikolatanın diğer faydalarını tam olarak görebilmek hem de mutluluk yaratıcı etkisinden faydalanabilmek adına en etkili çikolata türü. Yüksek miktarda kakao çekirdeği barındıran bitter çikolatalar, düşük kalorili olmalarıyla da ön planda. Günlük 100 gram kadar bitter çikolata tüketmek, depresyon ile mücadelede beklenen etkinin görülebilmesi için yeterli kabul edilir.


48 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page