Kız İsteme Çikolatası Nasıl Hazırlanır? En Güzel İsteme Çikolatası ve Tepsi Modelleri
top of page

Kız İsteme Çikolatası Nasıl Hazırlanır? En Güzel İsteme Çikolatası ve Tepsi Modelleri

Güncelleme tarihi: 16 Ara 2022


Aileler arası tanışma ve evlilik için her toplumda farklı törenler ile gelenekler mevcut. Türk kültüründe bu törenler kız isteme ile başlar. İki tarafın ailelerinin ilk kez bir araya gelerek hem tanıştıkları hem de erkek tarafınca evlilik talebinin dile getirildiği isteme törenlerine giderken çeşitli hediyeler götürülür. Çikolatalar da bu törenlerin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Kültürümüzde yer etmiş bulunan “tatlı yiyelim, tatlı konuşalım” sözünden yola çıkarak gelenek haline gelmiş olan çikolata götürme için tercih edilebilecek pek çok çikolata türü mevcut. Kız isteme çikolatası olarak adlandırılan bu çikolataların alınmasında ve hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken pek çok husus mevcut. Alınacak çikolatanın damağa olduğu kadar göze de hitap edebilmesi için seçici davranılması son derece önemli. Kız isteme çikolatası genellikle kutu içerisinde değil de tepsi ile götürülür. Ancak çikolata tepsileri, normal tepsilere göre daha farklı tasarımlara sahiptir ve çeşitli süslemeler ile daha estetik hale getirilir. Bu tepsilerin nasıl hazırlanacağı da ilk defa kız isteyecekler için önem arz eden sorular arasında.


Kız İsteme Çikolatası Nasıl Hazırlanır?

Kız isteme çikolatası hazırlanırken, öncelikle hangi tür çikolataların kullanılacağının belirlenmesi gerekir. Kutu ya da tepsi içerisinde yer alacak çikolataların seçilmesinin ardından, çikolatanın süslenmesi gerekir. Hediye olarak götürülen çikolatalar, hediye edilecekleri amaca göre farklı şekillerde süslenir. Hasta ziyareti için götürülecek çikolata ile kız isteme töreni için götürülecek çikolatanın hazırlanma biçimi doğal olarak farklılık gösterir. Kalpli kutular bu noktada olmazsa olmazlar arasında. Evliliğe ilk adımın atılacağı kız isteme töreni için kalp kutulu çikolataları kullanarak bir kutu hazırlamak, bu noktada verilebilecek tavsiyeler arasında. Ayrıca kurdele ve renkli kağıtlarla da çikolata kutusu ile tepsi süslenebilir. Tepsilerin süslenmesinde tül kumaşlar da sıklıkla kullanılır. Kırmızı ve pembe renkli tül kumaşlar başta olmak üzere, farklı renklerdeki tüller ile tepsi kaplanabilir. Son olarak da isteme çikolatasının üzerine küçük bir not kâğıdı ya da zarf bırakılabilir. Burada da iyi dilekler ya da kısa ve güzel sözler yazılabilir.


Kız İsteme Çikolatası Nasıl Seçilir?

Kız isteme törenine hediye olarak götürülecek çikolataların doğru seçilmesi son derece önemli. Burada şekil ve ambalaj olmak üzere iki hususun üzerinde durulması gerekir. Öncelikle kız isteme törenleri için götürülecek çikolataların kalp biçiminde olması ya da sevgiyi andıracak farklı şekillerde olması önerilir. Kare ya da yuvarlak madlen çikolatalar bu tür törenler için uygun görülmez. Ambalaj olarak da çikolatanın göze hitap edecek şekilde olması göz ardı edilmemeli. Özellikle çikolatanın dış ambalajında kullanılan malzemenin hoş bir dokuya sahip olması ve göz alıcı bir renkte olması da kız isteme çikolatası seçiminin püf noktaları arasında. Kırmızı renkli çikolata ambalajları, bu törenler için sıklıkla tercih ediliyor.


İsteme Çikolatası Seçerken Neye Dikkat Etmek Gerekir?

Kız isteme çikolatası seçiminde dikkat edilmesi gerekenler yalnızca çikolata ambalajı ve şekli ile sınırlı değil. Bunlara ek olarak aşağıdaki hususların da göz önünde bulundurulması önerilir:

· Çikolatanın Taze Olması: Kız isteme çikolataları ile ağızlarda güzel bir tat bırakmak ve yüzlerde tebessüm yaratmak hedeflenir. Ancak alınacak çikolatanın taze olmaması, bu hedeflere ulaşmayı engeller. Bu yüzden de kız isteme törenleri için çikolata alırken öncelikle çikolatanın tazeliğinde dikkat edilmesi gerekir. Bunun için yalnızca son kullanma tarihine bakmak yeterli olmaz. Bazen kullanma tarihi geçmemiş olsa bile kötü saklama koşulları nedeniyle çikolata bozulabilir. Bu durumda çikolatanın hem rengi hem de tadı kötüleşir. Taze çikolata alabilmek için güvenilir bir firma tercih etmek ve mümkünse örnek çikolatalarını tatmak büyük önem taşır.

· Yoğun Lezzetli Olması: Günümüzde çikolata imalatı yapan pek çok firma bulabilmek mümkün. Ancak bu firmaların üretmiş oldukları çikolataların hepsinin kaliteli olduğunu söylemek oldukça zor. Götürülecek hediyenin amacına ulaşabilmesi için alınacak çikolatanın yoğun bir lezzete sahip olması da göz ardı edilmemesi gereken hususlar arasında. Hem görüntü hem de lezzet açısından iyi bir değere sahip olan çikolatalar, damakta iyi bir tat ve yüzlerde tatlı bir tebessüm kalmasına yardımcı olur.

· Karışık Çikolata Almak: Kız isteme çikolatası alırken sütlü, bitter ya da sade olmak üzere farklı alternatifler bulunabilir. Hediye götürülecek yerde kimlerin, ne tür çikolata seveceği bilinemeyeceği için karışık bir isteme çikolatası yaptırmak daha isabetli olur. Toplumda bitter en az tüketilen çikolata türlerinden olduğu için, kutu içerisinde bittere daha az yer verilmesi önerilir.

· İçeriğinin İncelenmesi: Çikolataların içerisinde yağlar başta olmak üzere farklı maddeler bulunabilir. Bunlardan bazıları alerjen etki yapabilir. Ayrıca kalitesiz çikolataların içerisinde sağlığa zararlı yağlar da yer alabilir. Bu yüzden de kız isteme törenleri için çikolata seçimi yapılırken, içeriğinde bulunan maddelerin de iyi bilinmesi gerekir. Bu noktada da yine güvenilir firmalardan alışveriş yapmanın önemi bir kez daha ortaya çıkar.



Kız İsteme Çikolatası Çeşitleri Nelerdir?

Kız isteme çikolatası almak isteyenler için alternatifler oldukça fazla. Sıklıkla tercih edilen isteme çikolatası çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

· Madlen Çikolatalar: Hediyelik olarak en sık tercih edilen çikolatalar arasında yer alan ve hemen hemen her amaca uygun olan madlen çikolatalar, kız isteme seremonileri için de en ideal seçeneklerden biri. Bitter ve sütlü olmak üzere iki farklı türü bulunan bu çikolatalar ile damaklarda unutulmaz bir tat bırakılabilir.

· Drajeler: Farklı lezzetlere sahip drajeler de kız isteme törenlerinde hediye edilebilir. Ancak drajeler çoğu zaman tek başlarına hediye edilmezler. Diğer çikolata çeşitlerinin içerisinde, çeşitlilik oluşturmak için kullanılırlar.

· Yaldızlı Çikolatalar: Yaldızlı çikolatalar yuvarlak ya da madlen biçiminde olabilir. Bu şekilde adlandırılmaları ise dış paketlerinden kaynaklanır. Yaldızlı ve gösterişli paketler halinde sunulan bu çikolatalar, damak kadar göze de hitap eder.

· Spesiyal Çikolatalar: Spesiyal çikolata denildiği zaman, herkesin aklına farklı bir lezzet gelebilir. Zira her çikolata markasının kendine has spesiyal çeşitleri bulunur. Daha yoğun bir lezzet ve daha güzel bir ambalaja sahip olan spesiyal çikolatalar da kız isteme çikolatası olarak götürülebilir.

Bu çeşitlilik arasından tek bir seçim yapmak yerine, birden fazla çeşidi kullanarak karışık bir tepsi hazırlamak daha güzel olur. Kız isteme törenleri için götürülecek çikolatalar, özelleştirilerek daha etkili bir hale getirilebilir. Özellikle isimli çikolatalar ile daha güzel bir hediye sunumu yapılabilir.



İsteme Çikolatası Nasıl Süslenir?

İsteme çikolataları seçildikten sonra, sıra çikolataların süslenmesine gelir. Bu da oldukça özen gerektiren bir iş. İsteme çikolataları kutu ile sunulmaz. Bunun için öncelikle çikolata tepsisi alınması gerekir. İsteme çikolatası için genellikle gümüş tepsi tercih edilir. Kutu halindeki çikolatalar, üzerindeki yazılar görülmeyecek şekilde iyi bir ambalaj ile paketlenir. Özellikle kalp desenli, kırmızı ve pembe renkli ambalajlar bunun için daha çok kullanılır. Daha sonra paketlenen çikolata kutusuna kurdele takılır ve fiyonk yapılır. İstenilirse fiyonk üzerine de küçük bir not kartı eklenebilir. Ayrıca küçük dekoratif çiçekler, minyatür bebekler ve daha farklı süsleme malzemelerinden de bu noktada yararlanılabilir. Süslenen kutu, aynı şekilde süslenmiş olan isteme tepsisine yerleştirilir ve bu şekilde isteme törenine götürülür. Günümüzde kutu halinde tek tip çikolata götürmek yerine, açık satılan çikolatalardan karışık hediyelik yapılması da sıklıkla görülen durumlar arasında. Bu durumda da çikolatalar doğrudan tepsiye doldurulur ve tepsi aynı şekilde süslenir. Çikolataların dökülmemesi için de tül kumaş ile tepsi tamamen kaplanır.


Kişiye Özel İsteme Çikolataları

Son yıllarda hediyelik çikolata ürünlerinde sıklıkla görülmeye başlanan isme özel çikolatalar, kız isteme çikolatası olarak da hazırlanabiliyor. Genel bir hediye yerine, kişiye kendini daha özel hissettirecek isimli çikolatalar ile hediyeye tamamen farklı bir boyut kazandırabilmek mümkün. Kişiye özel isteme çikolatalarında yalnızca gelinin adı kullanılabileceği gibi, aile bireylerinin adına da ayrı ayrı yer verilebilir. Normal hediyelik çikolatalara göre daha yüksek maliyete neden olsa da sağladığı ayrıcalık ve anlam, bu çikolataların tercih edilmesi sıklığının her geçen gün artmasının nedenleri arasında yer alır. İsme özel çikolata hazırlatmak isteyenler için alternatifler oldukça fazla. Bu noktada çok sayıda farklı tasarımın incelenmesi ve estetik görülen tasarımlardan birinin tercih edilmesi oldukça önemli. Özellikle online alışverişin de sağladığı kolaylık sayesinde, isimli kız isteme çikolatası hazırlayan pek çok firmaya kolaylıkla ulaşabilmek mümkün.


İsim Yazılı Nişan Çikolata Kutuları

Günümüzde özelleştirilmiş hediyelere duyulan talep oldukça fazla. Genel olarak üretilmiş hediyeler yerine, aynı hediyenin kişiye özel hale getirilmiş halleri daha fazla tercih ediliyor. Aynı durum kız isteme çikolatalarında da geçerli. Çikolata ambalajlarına varıncaya kadar özelleştirme yapılabilen kız isteme çikolatası çeşitleri, aynı zamanda isme özel kutulu olarak da hazırlanabiliyor. Çikolata kutusunun üzerinde, evlenilecek kadının ya da çiftin isimlerinin yazılması ile hazırlanan bu özel çikolatalar hem isteme törenlerinde hem de nişan törenlerinde hediye etmek için uygun.

İsim yazılı kız isteme çikolatası için tıklayınız.


İsteme Çikolatasında Hangi Çikolatalar Olmalı?

İsteme çikolatası tepsisi ya da kutusu hazırlamak isteyenler için alternatifler oldukça fazla. Özellikle son yıllarda daha farklı isteme çikolatalarına duyulan talebin artması, bu konuda ürün çeşitliliğinin yaşanmasını da beraberinde getirdi. Kız isteme çikolatası seçimi yaparken, tek bir tür yerine farklılığa yer vermek daha önerilen bir durum. Sade çikolatalar, diğer hediyelik çikolata ürünlerinde olduğu gibi isteme çikolatalarında da vazgeçilmezler arasında. Ayrıca sütlü çikolatalar da isteme çikolatası kutularında eksik olmaması gereken çikolata türlerinden. Kutu içerisine az miktarda bitter çikolata konulması da çeşitlilik olması açısından önerilir. Ayrıca isteme çikolatası hazırlanırken, kutu içerisinde yer aşacak çikolataların şekline de dikkat edilmesi gerekir. Bu özel gün için hediye edilecek çikolataların kare ya da yuvarlak olması, estetik olarak kabul edilmez. Bunun yerine kalp ya da çiçek desenli çikolataları tercih etmek daha doğru olur. Ayrıca günümüzde isteme çikolatalarını daha renkli hale getirebilmek için renkli çakıl taşları ya da kaplamalı drajeler de isteme çikolataları veya tepsiler içerisinde yer alabiliyor.



Kız İsteme Çikolata Tepsisi

Kız isteme çikolataları, isteme çikolata tepsisi ile birlikte götürülür. Bunun için kullanılabilecek tepsi çeşitleri farklılık gösterir. Genellikle gümüşten imal edilen bu tepsilerin seçiminde, öncelikle boyuta dikkat edilmesi gerekir. Götürülecek çikolata miktarının fazla olması durumunda, daha büyük bir çikolata tepsisi tercih edilmelidir. Alınacak tepsilerin şekilleri de seçim esnasında göz önünde bulundurulması gereken hususlardandır. Bu tepsiler çoğu zaman dikdörtgen biçimlidir. Ancak daha farklı şekiller tercih etmeyi düşünenler için yuvarlak ve kare tepsiler de bulunabilir. Gondollar da kız isteme çikolatası götürmek için kullanılabilir. Tek katlı veya çok katlı gondol modelleri de isteğe göre seçim yapılarak tercih edilebilir.




İsteme Çikolatasının Tepsisi Nasıl Seçilmeli?

Kız isteme çikolatası için tepsi hazırlanacağı zaman, öncelikle tepsinin seçilmesi gerekir. Kız isteme çikolatalarında kullanılan tepsilerin büyük bir kısmı gümüşten imal edilir. Ayrıca altın renginde olan, ancak gerçek altın olmayan ve farklı metallerden imal edilen isteme tepsilerine de rastlanabilir. Bu çeşitlilik arasında yapılacak seçimde, karşı tarafın beğeni yargılarının dikkate alınması ve aynı zamanda tepsinin estetik bir görünüme sahip olması son derece önemli. Bununla birlikte isteme tepsisinin tek katlı mı yoksa çok katlı mı olacağının da önceden belirlenmesi gerekli. Daha fazla hediyelik çikolata ve şekerleme götürmek isteyenler için imal edilen çok katlı isteme tepsileri de tercih edilebilir. Bununla birlikte tepsilerin genişlikleri de tepsi seçiminde göz önünde bulundurulması gereken hususlar arasında yer alır. Son olarak da sunum tepsilerinin desen ve motiflerinden söz edilebilir.


İki Katlı Sunum Tepsileri

İki katlı sunum tepsileri, birden fazla çikolata kutusu hediye etmek isteyenler için imal edilen isteme tepsisi modellerinden. Bu tepsilerin bir katına çikolata, bir katına şekerleme konulabilmesi de mümkün. Ayrıca iki katlı tepsilerin bir katına farklı küçük hediyeler ya da küçük aksesuarlar da yerleştirilebilir. İki katlı tepsiler için de hem gümüş hem de altın renk seçenekleri mevcut. İsteme çikolataları için kullanılan sunum tepsileri, çoğunlukla dikdörtgen biçiminde. Ancak zaman zaman yuvarlak biçimli tepsilere de rastlanabilir.


Gondol Ayaklı Sunum Tepsileri

Elbette kız isteme çikolatası götürmek için tek seçenek isteme tepsileri değil. Gondol adı verilen sunum tepsileri de bu amaçla sıklıkla kullanılır. Tepsi biçiminde değil de ayaklı ve daha çok tas şeklinde olan gondol ayaklı tepsiler, oldukça estetik bir görünüme sahip. Farklı renk ve işleme seçenekleri ile sunulan bu tepsiler, tıpkı normal tepsiler gibi süslenebilir. Ancak gondol ayaklı tepsiler kapasite olarak normal tepsilere göre daha küçük. Tepsi seçiminde bu hususun da göz önünde bulundurulması gerekli.

Gondol ayaklı sunum tepsisi için tıklayınız.


1.003 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page