Ev Yapımı Portakallı Çikolata Tarifi
top of page

Ev Yapımı Portakallı Çikolata Tarifi

Güncelleme tarihi: 14 Ara 2022


Çikolatalar, her yaştan insanın severek tükettiği atıştırmalıklar arasında. Çoğu zaman marketlerden alınan çikolataların pek çok çeşidi mevcut. Ancak katkı maddelerinden korunabilmek ve daha yoğun lezzetli bir çikolata tüketmek isteyenler için, evde çikolata yapımı da mümkün. Bunun için birkaç basit malzeme ve kısa bir uğraş yeterli. Elde edilmek istenilen lezzete bağlı olarak, gerekli malzemeler ve süreçler değişiklik gösterebilir. Portakallı çikolata evde çikolata yapmayı düşünenler için iyi bir alternatif.



Malzemeler


Evde daha sağlıklı ve güvenilir portakallı çikolata yapıp tüketmek isteyenlerin, öncelikle aşağıdaki malzemeleri hazırlamaları gerekli:

· 300 gram bitter çikolata

· 3 adet portakalın rendelenmiş kabukları

· Yarım su bardağı gerçek portakal suyu

· Kakao Yağı (isteğe bağlı)



Yapılışı


Evde portakallı çikolata yapmak için gerekli olan maddelerin temin edildikten sonra, yapım aşamasına geçilir. İlk olarak 300 gram bitter çikolatanın eritilmesi gerekir. Benmari yöntemi, çikolataların eritilmesi için en ideal yöntemdir. Doğrudan tüpte eritmek çikolatanın yanmasına ve kötü bir tat ortaya çıkmasına neden olabilir. Bitter çikolata eritilirken, daha yoğun bir çikolata tadı yaşamak isteyenler, bir tatlı kaşığı kadar kakao yağı ile çikolatayı zenginleştirebilir. Portakal kabukları, rendelendikten sonra doğrudan kullanıldıkları zaman acı olabilir. Bu acı tadı sevenler, doğrudan kabukları ve portakal suyunu erimiş olan bitter çikolata içerisine ekleyebilir. Ancak portakalın acı tadı, zaman zaman çikolatanın tadını bastırabilir. Bundan korunabilmek için, portakal kabuklarının acılıktan arındırılması gerekir.


Rendelenmiş portakal kabukları, içerisinde 1 çay kaşığı tuz ve 1 su bardağı su olan küçük bir cezve ya da kaba alınır. Burada kaynayıncaya kadar karıştırma işlemi yapılır. Kaynatılan portakal kabuklarının sertleşmemesi için, kabuklar süzülür ve yalnızca soğuk su bulunan bir başka kaba alınır. Bu esnada kabukların kaynatılması için kullanılan su dökülür ve yeniden aynı ölçüde tuz ile su eklenir. Soğuk suyun içerisinde bulunan portakal kabukları süzülerek yeniden bu tuzlu karışımın içerisinde kaynatılır. Daha sonra aynı şekilde soğuk suya alınır ve tuzlu su dökülür. Üçüncü sefer kaynatma kabına aynı oranda su doldurulur ancak tuz eklenmez. Soğuk suda bekleyen portakal kabukları bir kez daha süzüldükten sonra yeniden kaynatma kabına aktarılır ve su ile bir kez daha kaynatılır. Üçüncü kaynatma işleminden sonra portakal kabukları süzülerek, eritilmiş olan bitter çikolatanın içerisine eklenir. Yarım su bardağı portakal suyu da bu karışıma eklenir ve hepsi homojen bir hal alıncaya kadar kısık ateşte kaynatılmaya devam edilir.


Elde edilen portakallı çikolata karışımı; silikon çikolata kalıplarına, pasta kağıtlarına ya da truf kağıtlarına aktarılır. Ayrıca yağlı kâğıt üzerine de serilebilir. Çikolatanın donması ve dinlenmesi için 4-6 saat kadar buzdolabında bekletilmesi gerekir. Sonrasında servis edilebilir. İsteğe bağlı olarak çikolata donmadan önce üzerine fıstık ya da fındık parçaları serpiştirilebilir.



Püf Noktaları


Evde portakallı çikolata yaparken, bitter çikolata kullanılması önemli bir püf noktadır. Sütlü çikolatalar ya da farklı aromalara sahip çikolatalar, istenilen çikolata tadının elde edilmesini engeller. Bitter çikolatanın sağlıklı ve tat kaybı yaşamadan eritilebilmesi için benmari yönteminin tercih edilmesi de dikkat edilmesi gereken püf noktalardan biri.



İkramı


Portakallı çikolatalar buzdolabında 4-6 saat kadar bekletildikten sonra çıkarılır. Yağlı kağıt ile dolaba atılan çikolatalar, bıçak yardımı ile kare ya da dikdörtgen şekilde kesilir. Kalıplara konulan çikolatalar ise doğrudan servis edilebilir. Ev yapımı portakallı çikolata servisi, çay ya da kahve ile birlikte yapılabilir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page