Çikolatalar damaklarda bıraktıkları tat ile yediden yetmişe herkesin severek tükettiği atıştırmalıklardan. Günümüzde farklı damak zevklerine hitap eden, yüzlerce farklı çikolata çeşidi var. Doğru koşullarda saklandığı zaman uzun süre bozulmadan kalabilen çikolatalar, aksi şartlar altında bozulabilir. Çikolataların bozulmasına neden olan birden fazla etkenden söz etmek mümkün.
Çikolatalar Bozulur Mu?
Gıda maddeleri imal edilirken, üzerlerine en son tüketilebilecekleri tarih ile hangi koşullar altında saklanmaları gerektiği bilgileri eklenir. Bu durum, gıda maddelerinin bozulabileceğini gösterir. Bu doğrultuda çikolatalarında bozulabilecek atıştırmalıklar olduğu söylenebilir. Bozulan çikolataların tüketilmemesi gerekir. Aksi halde zehirlenmeler de dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Çikolatalar bozulduğu zaman, genellikle acı bir tat alırlar. Tüketmeden önce çikolatayı koklamak, bozulup bozulmadığını anlamak için en iyi yollardan biridir. Eğer çikolata kokusu yerine acımsı bir koku alınırsa, o çikolatanın tüketilmemesi gerekir.
Çikolataların bozulduğunu anlamak için rengine de bakılabilir. Bozulan çikolatalar, genellikle orijinal renklerini kaybederler ve pütürlü beyaz bir renge bürünürler. Kokusu ya da rengi değişmiş olan çikolatalar, son tüketim tarihi geçmemiş olsa bile yenilmemelidir.
Çikolatalar Neden Bozulur?
Çikolataların bozulmasına yol açan birden fazla neden bulunur. Sıcak, bu etkenler arasında ilk sırada yer alır. Çikolataların doğrudan güneşe maruz kalmaları ya da çok sıcak ortamlarda saklanmaları, kısa süre içerisinde bozulmalarına yol açar. Zira sıcak çikolatanın çözünmesine ve içerisindeki koruyucu malzemelerin özelliklerini yitirmesine yol açar. Nem de çikolataların bozulmasında rol oynayan bir diğer etkendir. Nemli ortamda kalan çikolatalar da kısa sürede bozulur. Bu aynı zamanda çikolataların tatlarının acımasına ve kokularının değişmesine neden olur. Işık da çikolatalar için olumsuz bir etken olarak görülür. Bu yüzden çikolatalar genellikle ışık ile teması engelleyecek folyolar kullanarak ambalajlanır. Özellikle güneş ışığına maruz kalan çikolatalarda bozulma daha hızlı yaşanır. Ayrıca son tüketim tarihi geçtiği için de çikolatalar bozulur.
Çikolataların Saklama Koşulları Nasıl Olmalıdır?
Çikolatalar doğru saklama koşullarında tutuldukları zaman, son tüketim tarihlerine kadar gönül rahatlığı ile tüketilebilirler. Çikolataları doğru şekilde saklayabilmek için aşağıdaki hususların göz önünde bulundurulması gerekir:
· Sıcaklık: Çikolataların bozulmadan saklanabilmesi için, bulundukları ortamın 15-20 derece arasında olması gerekir. Oda sıcaklığı olarak da adlandırılan bu sıcaklığın üzeri, çikolataların erimesine ve bozulmasına yol açar. Çikolataların soğuk ortamlarda, özellikle buzdolaplarında ya da derin dondurucularda saklanması da önerilmez.
· Işık: Çikolataların bozulmaması için, doğrudan güneş ışığı ile temas etmemeleri de önemli. Çikolatalar açıldıktan sonra yeniden folyo jelatini ile sarılmalı ve bu şekilde saklanmalıdır.
· Koku: Çikolataların koku tutucu özellikleri yüksektir. Bu yüzden saklanacakları zaman, kokusu olmayan bir ortamın tercih edilmesi gerekir. Baharat dolaplarında ya da keskin kokusu olan ürünlerin yanında saklanan çikolatalar, kısa sürede bu kokuyu alırlar.
· Nem: Çikolataların saklandıkları yerde nem olması da bozulmaya yol açar. Bu yüzden ortamın kuru olmasına da dikkat edilmelidir.
Çikolataların Raf Ömrü Ne Kadardır?
Çikolataların son tüketim tarihleri ile raf tarihleri sık sık karıştırılır. Raf ömrü, çikolatanın rafta ne kadar süre kalması gerektiğini ifade eder. Sıcaklığın 15-20 derece üzerinde olması durumunda, çikolatalar birkaç ay rafta kalabilir. Ancak daha yüksek sıcaklıklar söz konusu oldukça, rafta durabilecekleri süre de azalır. 30 derece ve üzeri sıcaklıklar için 15 gün raf ömrü tayin edilir. Elbette sıcaklık dışında, diğer saklama koşullarının da raf ortamında sağlanmış olması gerekir. Saklama koşullarının uygun olduğu depolarda ise son tüketim tarihlerine kadar saklanabilirler.
İlginizi çekebilir: Eritmelik Çikolatalar Hangileridir? Nasıl Eritilir?
Comments