top of page

Çikolata Çeşitleri: Spesiyal Çikolata

Güncelleme tarihi: 23 Oca

2: Yaratıcılığın ve Lezzetin Buluşması

Çikolata dünyasını teknik detaylarda boğulmadan, günlük hayatımızda kullanılan terimlerle, pratik bir şekilde tanımaya devam ediyoruz. Madlen çikolatalardan sonra karşımıza en sık çıkan çikolata çeşidi spesiyal çikolatalar.

Bildiğiniz üzere spesiyal kelimesi (special) İngilizce kökenli özel, benzersiz anlamına gelen bir kelime. Bu açıdan baktığında özel çikolata bizim için tanımlayıcı bir anlam çağrıştırmayabilir, çok geniş bir ifade.


Çikolata dünyasında ise spesiyal çikolata farklı lezzetlerin, aromaların çikolata ile buluşarak yaratıcı şekillerde sunulması demek. Mesela frambuazlı kelebek şeklinde bir çikolata, bademli badem şeklinde bir çikolata, yada inci görünümlü fındıklı çikolata.

Spesiyal çikolatada sizi kısıtlayan bir form yada lezzet kalıbı yok. Çikolata ustası dilerse Hindistan cevizi kullanarak ruj şeklinde bir çikolata, dilerse acı biberli el bombası şeklinde bir çikolata yapabilir. Tamamen hayal gücüne kalmış. Spesiyal çikolatalar ilk başta görüntüsüyle bizi cezbetsin diye genellikle sargı kağıdına sarılmadan satılırlar. Böylece tatmadan önce muhteşem görüntüsüyle sizi lezzetinin tadına varmaya hazırlarlar.


Spesiyal çikolatalar, çikolata endüstrisinde 2 temel sınıfa ayrılır: Kalıplı spesiyal çikolatalar ve El yapımı spesiyal çikolatalar. Bu ayrımı makine halısı ile el halısı ayrımına benzetebiliriz.


· Kalıplı Spesiyal çikolatalar:

Makineler tarafından insanın dahil olmadığı bir süreçle üretilen çikolatalardır. Temperlenmiş çikolata ve dolgu malzemesi makineler tarafından kalıplara doldurulur ve üretim hattında işlenerek tüketime hazır hale gelir. Kalıplı çikolataların şekilleri standart, genellikle satış fiyatları daha uygundur.


Çikolata Süsleme

· El Yapımı Spesiyal Çikolatalar

El Yapımı spesiyal çikolatalar yapımında yine kalıplar kullanılsa da sürecin bir kısmında yada son dokunuşlarda ustalık gerektirir. Dikkatli incelediğinizde her çikolatanın birbirinden az da olsa farklı olduğunu görürsünüz.


Çikolata




El yapımı çikolataların bir alt grubu ise Truflerdir (truffle). Top şeklinde olan truf çikolatalar aromasını içindeki dolgudan yada dışındaki kaplamadan alır. Sütlü, beyaz, bitter çikolatadan üretilip, nane, frambuaz, çilek, fındık gibi birçok lezzet içerebilir.






Spesiyal Çikolatada bitter-sütlü-beyaz hangi çikolata çeşidi kullanılır?

Spesiyal çikolatalar da her üç çeşit de kullanılabilir. Bazen aynı çikolata sütlü, bitter ve beyaz çikolata olarak da üretilebilir. Mesela frambuazlı kelebek çikolatanın hem bitter, hem sütlü hem beyaz çeşidi bulunabilir. Bazen ise üreticiler ek malzemeye uygun olan bir çikolata türünü tercih edebilirler. Beyaz çikolatalı Hindistan Cevizli Çikolata, bitter kahveli çikolata gibi...




Spesiyal Çikolataları kullanılan malzeme gruplarına göre ise 3 ana kategoriye ayırabiliriz:


1. Kuruyemiş/Tahıl içeren Spesiyal Çikolatalar:

Spesiyal Çikolata içinde en sık kullanılan dolgu malzemeleri kuruyemişler ve tahıllardır. Fındık başta olmak üzere badem, ceviz, antepfıstığı, buğday, yerfıstığı, pirinç, susam en sık kullanılanlardır.


Kuruyemişler bazen bütün bazen ise kırık olarak kullanılabilirler. Fındık, badem ezmesi gibi ezmelerinin yada krokanların kullanılması da yaygındır. Susam krokan olarak kullanıldığı gibi kavrulup ezilerek tahin olarak da çikolataları lezzetlendirir. Pirinç ise genelde pirinç patlağı olarak yer bulur.



2. Meyve Bazlı Spesiyal Çikolatalar:

İçeriğinde genel olarak uzun süre dayanabilmesi için kuru meyve yada meyve püresi bulunur. Frambuaz, çilek, hindistan cevizi, portakal, vişne, kayısı, limon hem bitter hem de sütlü çikolataya en uyumlu ve en çok tercih edilen meyvelerdir. Az miktarda portakal, limon gibi narenciye kabukları da çikolataya farklı lezzet katmanları ekler.


Çikolata
Çikolata

Ancak çikolata kaplı meyve ile meyve bazlı spesiyal çikolata birbirine karıştırılmamalıdır. İlkinde kuru yada taze meyve çikolata ile kaplanırken, diğerinde çikolatanın içine lezzet vermesi için meyve kabuğu parçacıkları, kuru meyve yada meyve püreleri, şurupları eklenmektedir.


Özel Çikolata

Meyve kaplamaları birkaç saat içinde tüketilmeye uygun taze meyveyle de hazırlansalar da meyve içeriğindeki suyun çikolata yapısını bozması nedeniyle taze meyve kullanımı tercih edilmez. Çilek, kiraz gibi bütün olarak tüketilen meyveler yıkanıp kurulandıktan sonra yine bütün olarak çikolata kaplanmasına uygundur.



3. Aromalı Spesiyal Çikolatalar:

Diğer bir malzeme grubumuz yapay ya da doğal aroması yüksek, tadı baskın karamel, kahve gibi malzemelerdir. Koku gücü de fazla olduğu için ürün tadına olumlu etki yaratır ve lezzet vurgusunu güçlendirir.


Ağzınıza yaklaştırırken aldığınız karamel kokusunun, damağınızda aldığınız karamel tadıyla tamamlanması kadar bir çikolatayı güzelleştiren ne olabilir ki? Benzer bir hazzı tarçınlı, vanilyalı, kahveli gibi diğer aroma değeri yüksek spesiyal çikolatalarda da yaşayabilirsiniz. Özellikle kış aylarında kahve yanına en güzel eşlik edecek olan grup, aromalı spesiyal çikolata grubudur.


Bu üç grup dışında içerisinde rom, viski, votka, meyve likörü olan alkollü spesiyal çikolatalar ve gofret, bisküvi parçaları, granola içeren spesiyal çikolataları da vurgulamadan geçemeyiz. Yazımızın başında belirttiğimiz gibi spesiyal çikolata denilince yaratıcılıkta sınır yok. Acı biberli ve aynı zamanda şekerli çikolatayı üreten bir dünyada kim kurallar koyabilir ki?



Chocolate Art

Özel Çikolata

Son yıllarda yenilebilir gıda boyaları kullanarak spesiyal çikolataların birer sanat eserine dönüştüğünü görüyoruz. Bazen transfer baskı desenleri çikolata üzerine uygulanırken çoğunlukla çikolata kalıpları içine yapılan farklı desenler, kalıplama sonrası çikolataları birer sanat eserine dönüştürüyor.




Özel Çikolata

Lezzetinden bağımsız olarak her bir çikolatanın görsel bir şölene, bir sanat eserine dönüşmesi çikolatacılık için bambaşka bir kulvarın açılmasına da sebep oldu.


Genellikle tek tek kalıpların içine uygulanan boyamalarla hem kişiye özel hem de tasarım yönü yüksek çikolatalar üretiliyor.





Burada spesiyal çikolatalarla ilgili yolculuğumuza bir virgül koyuyoruz. Bloğumuzda mümkün olduğunca kendi içeriğimizi kendimiz yaratmaya çaba gösteriyoruz. Eğer bir alıntı yaptıysak kaynağını da göstermeye ve kaynağına link vermeye mutlaka özen gösteriyoruz. Bu blogdaki her yazıyı kullanmakta özgürsünüz. sizden tek ricamız kaynakçanızda bloğumuzu adres göstermeniz ve web sitemize link vermeniz. Çok teşekkür ederiz, en kısa sürede drajeler üzerine yazdığımız blog yazımızda buluşmak üzere... Sevgiler...

101 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page