Spesiyal Çikolata Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
top of page

Spesiyal Çikolata Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Güncelleme tarihi: 8 Nis

Spesiyal çikolata, standart çikolatalardan farklı olarak özel üretim teknikleri ve kaliteli malzemelerle hazırlanan genellikle el yapımı çikolatalardır. Spesiyal çikolata yapımında zengin kakao içeriği ve eşsiz malzemeler kullanılır. Özel tatlar spesiyal çikolata çeşitlerinde eşsiz bir deneyim sunar. Spesiyal çikolata çeşitleri, spesiyal çikolata hazırlama tekniklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Spesiyal çikolata nedir ve spesiyal çikolata hazırlama teknikleri hakkında merak ettikleriniz için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.


Yaratıcılığın ve Lezzetin Buluşması

Çikolata dünyasında spesiyal çikolatalar; farklı lezzetlerin ve aromaların çikolata ile buluşarak yaratıcı şekillerde sunulmasıdır. Genel olarak spesiyal çikolata çeşitleri ise aşağıdaki gibidir:



Kalıplı Spesiyal çikolatalar:

Kalıplı çikolatalar, makine ile üretilen çikolatalardır. Çikolata ve dolgu malzemesi makineler tarafından kalıplara doldurulur ve üretim hattında işlenerek tüketime hazır hale gelir. Kalıplı çikolataların şekilleri standart olmasının yanı sıra uygun fiyatlıdır.


Çikolata Süsleme

· El Yapımı Spesiyal Çikolatalar

El Yapımı spesiyal çikolataların yapımında kalıplar kullanılsa da sürecin son aşamasındaki bazı dokunuşlar ustalık gerektirir. 



Çikolata



El yapımı çikolataların bir alt grubu ise Truf çikolatalardır. Top şeklinde olan truf çikolatalar aromasını içindeki dolgudan veya dışındaki kaplamadan almaktadır. Sütlü, beyaz, bitter çikolatadan üretilip, nane, frambuaz, çilek, fındık gibi birçok aroma içerebilir.






Spesiyal Çikolatada Hangi Çikolata Çeşidi Kullanılır?


Spesiyal çikolatalar hem bitter hem sütlü hem de beyaz çikolata kullanılabilir. Bazen aynı çikolata sütlü, bitter ve beyaz çikolata olarak da üretilmektedir Bazı durumlarda ise üreticiler ek malzemeye uygun olan bir çikolata türünü tercih edebilirler.

Spesiyal Çikolatalar, kullanılan malzeme gruplarına göre ise 3 kategoriye ayrılabilir. Bunlar aşağıdaki gibidir:




1. Kuruyemiş/Tahıl içeren Spesiyal Çikolatalar:

Spesiyal Çikolata içinde en sık kullanılan dolgu malzemeleri kuruyemişler ve tahıllardır. Fındık, badem, ceviz, antepfıstığı, buğday, yerfıstığı, pirinç, susam ise en sık kullanılanlar arasında yer almaktadır. Kuruyemişler bazen bütün bazen ise kırık olarak kullanılabilirler. Fındık, badem ezmesi gibi ezmelerinin ya da krokanların kullanımı da yaygındır.




2. Meyve Bazlı Spesiyal Çikolatalar:

 İçeriğinde genel olarak uzun süre dayanabilmesi için kuru meyve ya da meyve püresi bulunur. Frambuaz, çilek, hindistan cevizi, portakal, vişne, kayısı, limon hem bitter hem de sütlü çikolataya en uyumlu ve en çok tercih edilen meyvelerdir.  Az miktarda portakal, limon gibi narenciye kabukları da çikolataya farklı lezzet katar.

Çikolata
Çikolata

Çikolata kaplı meyve ile meyve bazlı spesiyal çikolata birbirine karıştırılmamalıdır. Meyve kaplamaları birkaç saat içinde tüketilmeye uygun taze meyveyle hazırlansalar da meyve içeriğindeki suyun çikolata yapısını bozması nedeniyle taze meyve kullanımı tercih edilmemektedir.


Özel Çikolata

Çilek, kiraz gibi bütün olarak tüketilen meyveler yıkanıp kurulandıktan sonra yine bütün olarak çikolata kaplanması için kullanılır.







3. Aromalı Spesiyal Çikolatalar:

Bir diğer spesiyal çikolata türü ise yapay veya doğal aroması yüksek olan karamel ve kahve gibi malzemelerdir. Koku gücü de fazla olduğu için ürün tadına olumlu etki yaratır ve lezzet vurgusunu güçlendirir. Bunun yanı sıra rom, viski, votka, meyve likörü gibi spesiyal çikolataların yanı sıra gofret, bisküvi parçaları, granola içeren spesiyal çikolatalar da oldukça popülerdir.



Chocolate Art

Özel Çikolata

Son yıllarda yenilebilir gıda boyaları kullanarak spesiyal çikolataların birer sanat eserine dönüştüğü de görülebilir. Bazen transfer baskı desenleri çikolata üzerine uygulanırken çoğunlukla çikolata kalıpları içine yapılan farklı desenler, kalıplama sonrası çikolataları birer sanat eserine dönüştürülmekte.




Özel Çikolata

Lezzetinden bağımsız olarak her bir çikolatanın görsel bir şölene, bir sanat eserine dönüşmesi çikolatacılık için bambaşka bir kulvarın açılmasına da sebep olmakta.


Genellikle tek tek kalıpların içine uygulanan boyamalarla hem kişiye özel hem de tasarım yönü yüksek çikolatalar üretiliyor.




 Spesiyal Çikolata Hazırlama

Spesiyal çikolata hazırlamak, büyük bir ustalık ister. Çikolatanın türünü bilmek ve doğru malzemelerle harmanlamak, leziz çikolatalar elde etmek için olmazsa olmazdır. Bunun yanı sıra spesiyal çikolatalar için kullanılabilecek çeşitli malzemeler mevcut. Spesiyal çikolatalar, Schocolate’ın lezzet ve kalite alanında en iddialı olduğu ürünlerdendir. Bu çikolatalar hem kalite hem de çeşitlilik açısından özeldir ve belirli bir kategoriye ait çikolatalardır. Schocolate’ın 19 farklı çeşidi bulunan spesiyal çikolatalarının her birinin hazırlanma tekniği ise birbirinden farklıdır. 


Spesiyal Çikolata Hazırlama Teknikleri Nelerdir?

Spesiyal çikolata hazırlama tekniklerimiz tüm detaylarıyla aşağıdaki gibidir:


Temperleme Tekniği

Çikolatanın doğru şekilde eritilmesi ve sonrasında da belirli bir sıcaklığa kadar soğutulmasıdır. Bu teknikle çikolata parlak, pürüzsüz ve sert bir yapıda olur. 


Çikolata İçi Dolgu

Çikolatanın içine fındık, kuru meyve, karamel, çikolata kreması, kuruyemiş gibi dolgular eklenerek özel lezzetler elde etme sürecidir. Dolgu ekleme aşamasında çikolatanın katılaşmasını bekleyerek katmanlar eklemek de mümkündür.


Çikolata Kaplama

İçi dolgulu veya sade çikolataları dışarıdan kaplamak için kullanılan bir hazırlama tekniğidir. Çikolatanın eritilip, dolguların içine daldırılarak veya üzerine dökülerek kaplanması ile elde edilir.


Çikolata Şekillendirme

Kalıplar yardımıyla çikolataya farklı şekiller ve boyutlar kazandırma işlemidir. Kalıpları kullanarak çikolatayı istediğiniz şekillerde dondurulur.


Çikolata Süsleme

Çikolatanın üzerini çeşitli süslemelerle ve dekoratif malzemelerle süsleyerek estetik bir görünüm elde etmek için eşsiz bir tekniktir. Toz kakao, renkli şekerlemeler, fındık parçaları, çiçek yaprakları gibi malzemelerle süsleme yapılabilir.


Schocolate’ın spesiyal çikolataları ile siz de sevdiklerinizi ve kendinizi mutlu edebilirsiniz. Spesiyal çikolata çeşitlerimiz hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.


153 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page