Tarihi Geçmiş Çikolata Yenir Mi?
top of page

Tarihi Geçmiş Çikolata Yenir Mi?

Güncelleme tarihi: 22 Eki 2023


Son kullanma tarihi gıdaların tüketim ömürlerini gösteren bilimsel bir rasyoneldir. Tüm gıdalarda olduğu gibi çikolatalarda da bu son tüketim tarihine sadık kalmalı ve tarihi geçmiş çikolata tüketmemeniz gerekir. Bazı kaynaklar çikolatanın diğer gıda ürünleri gibi olmadığı ve tarihinin geçmeyeceği söylense de “Tarihi geçmiş çikolata yenir mi?” soruna bizim cevabımız kesinlikle hazır. Çünkü;

  • Tarihi geçmiş çikolata tüketmek sağlık açısından riskli olabilir.

  • Çikolata, zamanla bozulabilir ve kalitesi düşebilir.

  • Tadı, kıvamı ve aroması değişen çikolata midenize dokunabilir, ağız tadınızı fazlasıyla bozabilir.

  • Üzerinde oluşan beyaz lekeler (çikolata çiçeği) görülebilir ve bu da çikolatanın tadını ve dokusunu değiştirebilir.

Sonuç olarak; çikolatanızın tadında, dokusunda veya görünümünde anormallikler fark ederseniz öncelikle paketteki son kullanma tarihine bakmanızı geçtiyse tüketmemizi öneririz. Kutuyu bulamıyorsanız sağlığınızı riske etmemek adına çikolatayı tüketmemeniz en sağlıklısı olacaktır.

Çikolata bozulur mu?” sorusunu bu kısımda yanıtlamış olduk. Peki çikolatanın bozulduğunu nasıl anlayacağız?



Çikolatanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi çikolata bozulduğunda, tadı, kokusu ve dokusu değişir. Bozulmuş çikolata kötü bir tat, acı bir koku ve sert bir yapıya sahiptir. Tarihi geçmiş çikolata konusunda doğru bilinen 2 yanlış bilgi vardır. Gelin birlikte detaylıca bu 2 konuya bakalım:

  1. Çikolata küflenmez ya da mantarlanmaz. Ancak çikolatanın içerisinde kuru meyve ya da kuruyemiş varsa bu ürünler küf ya da mantar yapabilir. Çikolatanın kendisinde bu durumlar görülmez.

  2. Çikolata çiçeği olarak bildiğimiz, çikolatanın üzerindeki beyaz lekeler bozulmayla ilgili değildir. Bu durum sadece fiziksel değişimlere bağlı olarak görülür.

Tarihi geçmiş çikolata tüketmek diğer tüm bozulmuş gıdaları tüketmek kadar zararlıdır. Bu nedenle, çikolatanın bozulduğunu düşünüyorsanız tüketmemeniz önerilir. Özetleyecek olursak;

  • Çikolatanın tadı acı,

  • Kokusu keskin,

  • Dokusu bozulmuşsa ve

  • Yapısı taş gibi sertse

o çikolata bozulmuştur ve tüketilmemesi gerekir. Bu tür çikolataları tadına bakmak için bile yememek doğrudan çöpe atmak gerekir. Her gıda da olduğu gibi çikolatada da kutulardaki son tüketim tarihine dikkat ederek bu tarih yaklaşmadan ya da sona ermeden tüketmek ve bitirmek en sağlıklısıdır.


Konuyla ilgili diğer içeriğimizi okumak isteyebilirsiniz: Çikolatalar Bozulur Mu? Neden Bozulur?



1.026 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page