Madlen Çikolata Nedir? Nerelerde Kullanılır?
top of page

Madlen Çikolata Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Güncelleme tarihi: 16 Ara 2022


İlk defa 1800’lü yıllarda imal edilen çikolatalar, o günden beri büyük bir çeşitliliğe ulaştı. Her yaştan insanın severek tükettiği bu ürünler, günümüzde de büyük bir çeşitliliğe sahip. Madlen çikolata da bu çeşitliliğin bir parçası. Fransızca Madeleine kelimesinden gelen ve Türkçeye “madalyon biçiminde olan” şeklinde çevrilen madlen, yüzyıllardan beri klasik haline gelmiş bir çikolata türü. Dolayısıyla pek çok amaçla tercih edilebiliyor.



Madlen Çikolata Nedir?

Madlen çikolata yoğun lezzeti ve yüksek kalitesi ile çikolata çeşitleri arasında önemli bir yere sahip. Kare, daire ya da sekizgen biçiminde imal edilen madlenler, herhangi bir aroma ya da kuruyemiş barındırmazlar. Bu çikolatalar genellikle sütlü, bitter ve beyaz olmak üzere üç farklı lezzette üretilirler. Madlen çikolataları, diğer sütlü veya bitter çikolata çeşitlerinden ayıran nokta ise tadının daha yoğun olması. Yüksek miktarda kakao ya da süt tozu içeren bu çikolatalar, ağızda daha kalıcı bir tat bırakırlar.


Madlen Çikolata Özellikleri

Madlen çikolataların uzun yıllar içerisinde popülerliğini kaybetmemesi ve halen daha en çok tercih edilen çikolata çeşitlerinden biri olması, bu çikolataların sahip oldukları özellikler ile doğrudan alakalı. Her şeyden önce madlen çikolata çeşitleri, kakao çekirdeklerinin doğallığını ve faydalarını en iyi yansıtan çikolata türü. Bu yüzden de yüksek miktarda kakao barındıran madlenler, gerçek çikolata deneyimi yaşamak isteyenlerin öncelikli tercihleri arasında. Sütlü ve beyaz madlen çikolatalar için de aynı durum söz konusu. Genellikle ince yapraklar halinde imal edildikleri için, ağızda kolayca erirler. Çikolatanın ısırmaya gerek kalmadan ağızda erimesi, tadının daha güçlü hissedilmesine yardımcı olur. Ayrıca madlen çikolatalar, göze de hitap eder. Kare, sekizgen ya da daire biçiminde imal edilen madlen çikolata çeşitleri, zengin işlemelerle süslenir. Bu da damağın yanında göze de hitap etmesini sağlar.


Madlen Çikolata Nasıl Saklanır?

Çikolatalar, doğru koşullarda saklanmadıkları zaman kısa sürede bozulurlar. Bozulan çikolatalar renk, koku ve tat kaybı yaşarlar. Bu durum aynı zamanda gıda zehirlenmelerine de yol açabilir. Madlen çikolata saklanırken, öncelikle güneş ısısından ve ışığından korunması gerekir. Güneş ışığı ve ısısı ile doğrudan temas eden çikolatalar, kısa sürede bozulurlar. Bununla birlikte madlen çikolataların buzdolabında ya da derin dondurucularda saklanması da tavsiye edilmez. Oda sıcaklığı, madlenler için en ideal sıcaklık olarak tanımlanabilir. Ayrıca çikolataların kokudan da korunmaları gerekir. Bu yüzden de baharat gibi baskın kokulara sahip olan ürünler ile madlen çikolataların bir arada saklanmaması önerilir. Çikolatanın saklanacağı ortamda nem olmaması da çikolataların iyi şekilde korunabilmesi adına önem taşır.


Madlen Çikolata Nerelerde Kullanılır?

Madlen çikolata çeşitleri, yüksek kaliteleri ve yoğun tatları ile farklı amaçlar için kullanılabilir. Madlenlerin kullanılabilecekleri amaçlardan bazılarını şu şekilde sıralayabilmek mümkün:

· Bireysel Tüketim: Haz dolu bir çikolata deneyimi yaşamak isteyenler için, madlen çikolatalar iyi bir seçenek. Evlerde çay ya da kahvenin yanında, diğer çikolata çeşitlerine göre daha iyi uyum sağlayan madlenler, bu amaçla sıklıkla tercih edilir.

· Söz/Nişan Çikolatası: Evliliğe giden yoldaki ilk adımlardan olan söz ve nişan törenlerinde hediye olarak götürmek için de madlen çikolatalara başvurulur. Tekrarı olmayan bu özel gecelerde madlen çikolatalar ile damaklarda güzel bir tat, yüzlerde tebessüm yaratılabilir.

· Hasta Ziyareti: Evlere ya da hastanelere hasta ziyaretine gidilirken eli boş gitmemek, kültürümüzün önemli bileşenlerinden. Çikolatalar, bu ziyaretlerde en çok tercih edilen hediyelerden. Ancak aromalı çikolatalar, hasta ziyaretleri için pek uygun değil. Daha sağlıklı ve yoğun lezzetli olan madlen çikolata çeşitlerinin hasta ziyaretlerinde tercih edildiğine rastlamak da mümkün.

· Kurumsal Hediyelik: Şirketler ya da kurumlar, personellerinin başarılarını ödüllendirmek veya zaman zaman onları motive edebilmek için çeşitli kurumsal hediyelere başvururlar. Madlen çikolatalar da bu kurumsal hediyelikler arasında yer alır. Ayrıca bu çikolatalar, özelleştirilerek daha kalıcı bir etki yaratmak amacıyla da kullanılabilir.


Madlen Çikolatanın Yanında Ne Gider?

Çikolata deneyimini üst düzeye çıkarak olan madlen çikolata çeşitleri, tek başlarına tüketilebilir. Ancak bu genel olarak tercih edilmez. Bol köpüklü kahveler, madlen çikolatalar ile üst düzey uyum sağlar. Özellikle köpüklü Türk kahvesi, bu doğrultuda ön plana çıkar. Türk kahvesi acı olduğu için, madlen çikolatalar bu acılığı ortadan kaldırır ve tat dengelemesi sağlar. Böylelikle her ikisinin tadı da yoğun olarak algılanır. Ancak şekerli kahve ile birlikte madlen çikolata tüketmek, önerilmez. Her ikisi de tatlı olacağı için, bu durumda kahvenin tadı kaybolur.

Madlen çikolatalar çay ile birlikte de tüketilebilir. Ancak çayın iyi demlenmiş olması ve limon ya da şeker kullanılmadan tüketilmesi burada da önem arz eder. Limonlu çay, limonun ekşiliğinden dolayı çikolatanın lezzetinin tam olarak hissedilmesini engelleyebilir. Çayın çok demli olmaması da daha iyi bir tadım deneyimi için önerilir. Kış aylarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan saleple birlikte tüketmek için de madlen çikolatalar iyi bir seçenek.


Madlen Çikolatanın Diğer Çikolatalardan Farkı Nedir?

Madlen çikolatalar ile diğer çikolatalar arasındaki farklılıklar, madlen çikolata çeşitlerinin her dönem sevilerek tüketilmelerinin esas nedeni. Madlen çikolataların öne çıkan farklılıklarını şu şekilde sıralayabilmek mümkün:

· Lezzet Yoğunluğu: Madlen çikolatalar, diğer çikolata çeşitlerine kıyasla daha yoğun bir lezzete sahip. Bitter madlen çikolatalarda kakao miktarının, sıradan bitterlere göre daha yüksek olması; sütlü madlen çikolatalarda ise süt tozu oranının yüksekliği bu lezzet yoğunluğunun esas sebebi. Bununla birlikte madlenlerde aroma ya da kuruyemiş kullanımı tercih edilmediği için, çikolata tadı daha baskın.

· İnce Kesim: Gerek hediyelik gerekse gündelik tüketim için seçilen çikolataların büyük bir kısmı kalın kesime sahip. Madlen çikolatalar ise yaprak çikolata kategorisinde ve kesimleri oldukça ince. Bu sayede ağızda ısırmaya gerek kalmadan kolayca erir.

· Daha Sağlıklı: Madlen çikolata çeşitleri, daha yüksek miktarda kakao içerir. Bu sayede kakao çekirdeklerinin faydalı tüm özelliklerinden daha fazla yararlanılabilir. Madlenler kan dolaşımını düzene sokar, sakinleştirir, kalp sağlığını korur. Daha düşük miktarda şeker barındırdığı için, diyabet riskini de azaltır.

· Estetik Görünümlü: Madlen çikolatalar yüzey genişliği fazla olan kare ve daire biçimlerinde oldukları için, çoğu zaman bu yüzeylere farklı desenler ile süsleme yapılır. Böylelikle, sıradan çikolatalara kıyasla daha estetik bir görünüm sağlanmış olur.


Madlen Çikolata Eritilir Mi?

Madlen çikolatalar çay ve kahvenin yanında uyumlu bir şekilde tüketildikleri gibi, daha farklı amaçlarla da tercih edilebilirler. Pasta süslemesi ya da farklı tatlıların üzerine çikolata sosu eklemek için de madlen çikolatalar uygundur. Bunun için madlen çikolataların eritilmesi gerekir. İçerisinde yüksek miktarda kakao bulunduğu için, eritilmiş madlen çikolata ile pasta ve tatlılarda yoğun çikolata tadı hissedilebilir. Madlen çikolataların eritilebilmesi için farklı yöntemler mevcut. Benmari usulü eritme, bu yöntemlerin en bilineni. Bunun için sıcak su dolu bir tencere ve bir de çikolataların konulacağı ayrı bir eritme kabı yeterli olur. İçerisine madlen çikolataların yerleştirildiği eritme kabının sıcak su dolu tencereye bırakılması ve kısık ateşte kaynayan suyun etkisiyle yavaş yavaş erimesi ile madlen çikolata eritme işlemi gerçekleştirilir. Madlen çikolataların ya da eritilerek kullanılabilen diğer çikolata çeşitlerinin doğrudan ateş üzerindeki bir tencerede eritilmesi önerilmez. Bu şekilde yapılan eritme işlemlerinde çikolata yanabilir ve tat kaybı yaşanabilir. Bir miktar tereyağı ile birlikte bu işlemi uygulayarak çikolata yanmadan eritilebilir. Ancak tereyağı, çikolatanın tadında ve kıvamında değişikliğe yol açabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.


Madlen Çikolatanın Kalorisi Ne Kadardır?

Madlen çikolatalar, kalori bakımından pek çok çikolata türüne göre daha iyi bir değere sahip. Bu yüzden de diyet yapanlar tarafından bile gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Markadan markaya göre değişmekle birlikte, bir adet madlen çikolata ortalama 15 kalori olarak hesaplanır.

Evde Madlen Çikolata Yapımı

Yoğun lezzetli madlen çikolata deneyimini yaşamak isteyenler, evde de bunu kolayca yapabilir. Bunun için öncelikle gerekli olan aşağıdaki malzemelerin hazırlanması gerekir:

· Kuvertür çikolata

· Mikser

· Eritme kabı

· Tencere

· Madlen çikolata kalıbı

· Doğal tatlandırıcı (isteğe göre)

· Meyve aroması (isteğe göre)

Kuvertür çikolata ya da diğer adıyla eritilebilir çikolata, evde madlen yapmak isteyenler için ana malzemedir. Öncelikle kuvertür çikolatanın, daha önce de tarif edildiği gibi benmari usulüyle eritilmesi gerekir. Çikolatanın eritilmesi esnasında ateşin altının kısık olması ve yavaş yavaş eritilmesi, tat kaybı yaşanmasını engeller. Çikolata eridikten sonra birkaç dakika mikserle çırpılıp homojen bir hale getirilmesi ile devam edilir. İsteğe bağlı olarak çeşitli aromalar ile madlenler tatlandırılabilir. Ancak madlen çikolata çeşitlerinde genellikle aroma tercih edilmez. Karıştırma aşamasında doğal tatlandırıcılar kullanarak, çikolatanın tadı biraz artırılabilir. Bal, pekmez ve hurma suyu, bu amaçla başvurulabilecek doğal tatlandırıcıların başında gelir. Ancak madlen çikolatalarda, gerçek kakao tadının daha iyi deneyimlenebilmesi adına, tatlandırıcıdan da uzak durulması tavsiye edilir.

Homojen eriyik haldeki çikolatalar, daha sonra madlen çikolata kalıplarına dökülür. Bu kalıplar, desenli madlen çikolatalar elde edebilmek için özel olarak tasarlanmıştır. Çoğunlukla silikondan imal edildikleri için, madlen çikolatalar yapışmaz ve kolayca çıkarılabilir. Ancak madlen çikolata kalıbı olmayanlar, bir tepsi içerisine serecekleri yağlı kağıt üzerine çikolatalarını dökerek de madlen yapabilirler. Kalıplara ya da tepsiye dökülen erimiş çikolata en az 8 saat buzdolabında tutularak dondurulur. Kalıplı çikolatalar doğrudan çıkarılıp tüketilebilir. Tepsideki çikolatalar ise bıçakla düzgün parçalar halinde kesilerek hazır hale getirilir.


Schocolate Madlen Çikolata

Günümüzde madlen çikolata imal eden pek çok marka mevcut. Hepsi birbirinden farklı lezzet ve kalite standardında çikolata imal eden bu markaların ürünleri arasında doğru ürünü bulabilmek için özenli davranmak büyük öneme sahip. Schocolate, bu noktada öne çıkan markalar arasında. Uzun yıllardan beri İzmir’de birbirinden kaliteli çikolata çeşitlerini müşterileri ile buluşturan Schocolate, madlen çikolata konusunda da en iyi seçeneklere sahip. Gerek evinizde çay ve kahve ile birlikte tüketmek için, gerekse sevdiklerinize hediye olarak götürmek için Schocolate madlen çikolataları tercih edebilirsiniz. Sütlü, bitter ve beyaz madlen çikolata seçeneklerini ayrı ayrı kutularda bulabileceğiniz gibi, karışık madlen kutularıyla da hepsini bir arada deneyimleyebilirsiniz. Dilerseniz madlen çikolatalara isim yazdırabilir, daha akılda kalıcı bir hediye haline getirebilirsiniz. Her zaman müşteri memnuniyetini ilk sırada tutan Schocolate’ı tercih ederek siz de damak zevkinizi zirveye ulaştıracak ya da sevdiklerinizi mutlu edecek bir çikolata tadabilirsiniz. Schocolate üzerinden vereceğiniz madlen çikolata siparişleriniz, İzmir içinde aynı gün teslim edilir. Hızlı kargo seçeneği ile diğer şehirlere de en kısa sürede teslimat yapılır.


Madlen çikolatayla ilgili daha fazla bilgi için tıklayınız: Çikolata Çeşitleri: Madlen - En tatlı keşif


491 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page