Çikolata Çeşitleri: Madlen
top of page

Çikolata Çeşitleri: Madlen - En tatlı keşif

Güncelleme tarihi: 17 Şub 2023

Çikolata ile ilgili bilgi ve tecrübelerimizi sizinle blogumuz üzerinden paylaşmaya başlıyoruz. Sizinle olan paylaşımımızı arttırmak, fikirlerimizi paylaşmak, sizin yorumlarınız ve geri dönüşlerinizle bilgiyi zenginleştirmek ve uçsuz bucaksız çikolata dünyasında daha fazla bilgiye ulaşmak için kendimizi motive etmek üzere bu yola çıktık.

Umarız karşılıklı faydalanır, çok öğrenir, paylaşarak bilgiyi çoğaltırız.


En basitten karmaşığa doğru ilerleyelim istiyoruz. Bir çikolatacıya gittiğimizde çoğunlukla çeşitlerin arasında kayboluyoruz. Keyif almak için girdiğimiz yer, birden bire bir kafa karışıklığına dönüşüyor, bitter/sütlü/beyaz madlen, draje, dekorlu, spesiyal, yaldızlı, tablet, beyoğlu, baton, çikolatin, napoliten, kandiyotti, batonet, kuvertür, pralin kelimeleri arasında kaybolup gidiyoruz. Bloğumuzda öncelikle kısa kısa bu terimleri öğrenelim, çikolata alfabesinde okuryazarlığımızı geliştirelim istiyoruz. Daha çoğunu öğrenmek öncelikle okumayı öğrenmekle başlar değil mi? Haydi başlayalım.


Madlen:

Çikolata

İsmini Fransızca Madeleine kelimesinden alan bu çikolata türü madalyon şeklinde çikolata demektir. Aslında aroma içermeyen bir çikolata olduğu için tablet çikolata ile benzerlik göstermektedir. Madlen çikolata kalıbı 1940 larda ünlü çikolata kalıpçısı Anton Reiche’den İstanbul'a gelmiş ve yaygınlaşmıştır. ***


Çikolata türleri arasında en çok yaşadığımız karışıklık Madlen, Madeleines ve Mabel üzerine. Mabel Türkiye’nin en eski, en köklü, en iyi çikolata üretici/markalarından birisi. Aşağıdaki logoda arap kızını görünce hemen tanıyacaksınız zaten. Bazıları için sakızla özdeşleşse de aslında uzmanlığı çikolata. Mabel markası altında yukarıda bahsettiğimiz çikolata çeşitlerinin hepsi üretiliyor, biz de yıllardır Mabel ürünlerini keyifle sizlere sunuyoruz.

Madeleines ise midye görünümlü portakallı mini Fransız kekleri. Türkçeye çevirisi madlen olarak okunduğu için ayırmak çok güç.


Madlen ise bir çikolata türü, yaprak çikolata olarak da adlandırılıyor.

Madlen açık yada paketli olarak çoğunlukla sütlü, bitter yada beyaz olarak sunulduğu gibi nadiren paketli olarak fındıklı, antep fıstıklı olarak da sunulmakta. Ancak aromalı yada kuruyemişli çikolata çeşitlerini biz daha çok spesiyal ve yaldızlı çikolatalarda görürüz. Öncelikle bitter sütlü ve beyaz çikolatayı kısaca tanımlayalım. İlk yazımızda kakao oranlarına teknik kısımlara girmeyip detaylı olarak başka bir yazıya bırakalım. En basit haliyle kakao oranı yüksek çikolataları bitter, süt tozu oranı yüksek çikolataları ise sütlü olarak isimlendiriyoruz. Sadece süt tozu, şeker ve kakao yağından yapılanlar ise beyaz çikolata olarak adlandırılıyor.


Madlenler kare, daire yada sekizgen olarak üretilir. Her şekil kendi içinde bitter, sütlü ve bitter olmalarının yanı sıra desenlerine göre de ayrılır.

Birkaç resimle anlattıklarımızı somutlaştıralım.



Madlen Çikolatayı Nerede Kullanırız?

Tabi ki bu sorunun kesin ve net bir yanıtı, doğru yanlış bir cevabı yok. Ancak tecrübemize dayanarak birkaç başlık sıralayabiliriz.

  1. Öncelikle kişisel tüketim için, çikolata severlerin en çok tercih ettiği çikolata çeşidi madlen. Damak zevkine göre kakao oranı seçildikten sonra isterseniz tek başına isterseniz kahve yanına keyifle tüketebilirsiniz.



2. Diğer bir başlık ise hediyelik olarak. Resmi kurumlara, öğretmenlere, doktorlara kısacası hem gününü tatlandırmak istediğimiz, hem de biraz resmi bir hediye vermek istediğimiz durumlarda madlen çikolatayla hazırlanmış kutular ilk akla gelen seçenek. Ayrıca geçmiş olsun ziyaretine giderken madlen çikolata en çok tercih edilenlerden.




3. Son olarak Söz, Nişan, Nikah, sünnet, açılış gibi toplu organizasyonlarda paketli olanları hem lezzetli, hem hijyenik, hem de ekonomik olmaları açısından çok tercih ediliyor. Söz Nişan tepsi/gondolların alt kısımlarında da çokça kullanıyoruz.


Madlenle ilgili yazmak istediklerimize burada bir virgül koyuyoruz. Çikolata dünyasının yapıtaşlarından biri olan madlen sonraki bloglarımızda da konumuz olacak. Diğer çikolata türlerinin de tek tek incelemeye devam edeceğiz.


Bloğumuzda mümkün olduğunca kendi içeriğimizi kendimiz yaratmaya çaba gösteriyoruz. Eğer bir alıntı yaptıysak kaynağını da göstermeye ve kaynağına link vermeye mutlaka özen gösteriyoruz. Bu blogdaki anlatılan her yazıyı kullanmakta özgürsünüz. sizden tek ricamız kaynakçanızda bloğumuzu adres göstermeniz ve websitemize link vermeniz. Çok teşekkür ederiz, en kısa sürede spesiyaller üzerine yazdığımız blog yazımızda buluşmak üzere... Sevgiler...


Madlen çikolatayla ilgili daha detaylı bilgi için diğer yazımızı okuyabilirsiniz: Madlen Çikolata Nedir? Nerelerde Kullanılır?

434 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page