Kuvertür Çikolata Nedir? Nasıl Eritilir? Nasıl Kullanılır?
top of page

Kuvertür Çikolata Nedir? Nasıl Eritilir? Nasıl Kullanılır?

Güncelleme tarihi: 23 Oca 2023


Damakta bıraktığı tat ve ağızda eriyen yapısı ile çikolata genç yaşlı herkes tarafından sıklıkla tüketilen besin maddeleri arasında. Enerji veren yapısının yanı sıra sahip olduğu lezzet, çikolatanın bu denli sevilmesinin temel nedenlerinden. Her ne kadar çikolata denildiği zaman yalnızca market raflarındaki ambalajlı ürünler ile hediyelik çikolatalar akla gelse de bunların dışında da çikolata türleri var. Kullanım alanlarına ve amaçlarına bağlı olarak çikolataların farklı türleri mevcut. Kuvertür çikolata da bu doğrultuda öne çıkan ürünler arasında.




Kuvertür Çikolata Nedir?


Kuvertür çikolata piyasada yer alan diğer çikolata türleri ile kıyaslandığı zaman daha yüksek kakao ve daha fazla kakao yağı barındıran çikolata türü olarak tanımlanabilir. Diğer çikolata türlerine göre daha katı bir yüzeye sahip olan bu çikolata, genellikle profesyonel amaçlarla kullanılır. Doğrudan tüketilmesi zor olduğu gibi, tavsiye edilmez. Kuvertür çikolatanın kullanılabilmesi için eritilmesi gerekir. Ayrıca kuvertür çikolataların içerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmaz. Bu yüzden de eritildikleri zaman daha yoğun bir lezzet hazzına ulaşılmasını sağlarlar. Kuvertür çikolata için zaman zaman saf çikolata terimi de kullanılır. Kuvertür çikolatalar biçim olarak da diğer çikolata türlerinden farklılık gösterir. Genellikle büyük külçe kalıplar şeklinde satılırlar. Ayrıca daha kolay kullanılabilmeleri için damla çikolata biçiminde olan kuvertür çikolata ürünlerine de rastlanabilir.


Kuvertür çikolatalar, kendi aralarında da farklılık gösterir. Bitter kuvertür çikolatalar, sütlü kuvertür çikolatalar ve beyaz kuvertür çikolatalar olmak üzere üçlü bir ayrım yapılabilir. Bunlar içerisinde bitter kuvertür çikolatalar, saf çikolataya daha yakın olandır. Ancak acı bir tada sahip olduğu için genellikle daha az tercih edilir. Her bir kuvertür çikolata türünün de kendi içerisinde farklı sınıfları bulunur.



Kuvertür Çikolata Nasıl Eritilir?


Kuvertür çikolata çoğu zaman doğrudan tüketilemez. Profesyonel amaçlar için imal edilen bu çikolataların kullanılabilmesi için eritilmeleri gerekir. Bunun için de farklı yöntemlere başvurulabilir. En sık kullanılan yöntem, benmari usulüdür. Bu yöntemde öncelikle bir tencere su, ısı kaynağının üzerine konulur ve kaynaması sağlanır. Sonrasında kaynayan suyun içerisinde, daha küçük bir kap ile kuvertür çikolatalar yerleştirilir. Alttaki suyun sıcaklığının etkisiyle çikolatanın yavaş yavaş erimesi sağlanır. Bu işlem sırasında çikolatanın sürekli olarak karıştırılması gerekir. Benmari eritme yönteminin en sık kullanılan yöntem olması, çikolatada lezzet kaybına yol açmamasıdır. Çikolatanın yavaşça erimesine olanak tanıyan bu yöntem yanma ya da lezzet kaybı yaşanmasını engeller. Doğrudan ateş üzerinde yapılacak eritmelerde çikolatanın dibinin tutması, istenilen kıvamın yakalanamaması ya da lezzet kaybı gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilir.


Benmari yönteminin yanı sıra kuvertür çikolata eritmek için daha farklı yöntemlerden de yararlanılabilir. Mikrodalga kullanarak eritmek bu yöntemlerden biridir. Mikrodalga içerisine konulmaya uygun bir kap içerisine çikolataları doldurmak ve 50 derece sıcaklıkta yavaş yavaş erimeye bırakmak da denenebilir. Kullanılan kabın plastik yerine cam olması daha fazla önerilir. Zira plastik kaplarda yapılan eritme işleminde, sıcaklık nedeniyle plastiğin tadı çikolataya karışabilir. Bu da kuvertür çikolatanın yoğun tadının kaybolmasına yol açar. Son olarak da süt ya da tereyağı kullanarak çikolata eritme işleminin yapılabileceğinden söz etmek mümkün. Bunun için bir dibi kolay tutmayan bir tencere içerisine bir miktar tereyağı ya da süt konulması ve içerisine de kuvertür çikolatanın eklenmesi gerekir. Daha sonra kısık ateşte sürekli karıştırarak çikolatanın erimesi sağlanır. Ateşin altını fazla açmak, çikolatanın dibinin tutmasına ve istenmeyen bir tat ortaya çıkmasına yol açar. Tereyağı veya süt ile yapılan eritme işlemi, çikolatanın daha kıvamlı olmasına da olanak tanır.



Kuvertür Çikolata Nasıl Kullanılır?


Kuvertür çikolatalar normal tüketimden daha çok profesyonel tüketim için tercih edilen çikolata türüdür. Yani genellikle imalathanelerde ya da sıklıkla pasta yapılan evlerde kullanılır. Kuvertür çikolata yenilebilir. Ancak doğrudan yenilerek tüketilmesi önerilmez. Bu çok yoğun bir lezzete yol açabilir. Ayrıca yağ miktarının fazla olmasından dolayı karın ağrısı ve sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşatabilir. Bu yüzden de kuvertür çikolataların eritilerek tüketilmesi gerekir. Eritilen kuvertür çikolatalar bir süsleme kabına doldurularak pastaların ya da çeşitli tatlıların üzerine süsleme olarak uygulanabilir. Bununla birlikte pastaların ya da kurabiyelerin dış yüzeylerinin çikolata ile kaplanmak istenildiği durumlarda da kuvertür çikolatadan yararlanılabilir. Pasta ve kurabiyeler, bir kap içerisine doldurulan eritilmiş kuvertür çikolataya batırılarak bu işlem yapılabilir.


Kuvertür çikolatalar çoğu zaman eritilerek kullanılsa bile farklı şekillerde kullanılabilmeleri de mümkün. Özellikle pasta süslemeleri söz konusu olduğu zaman bu çikolatalar daha çeşitli kullanım biçimlerine sahip. Rendeleyerek kullanmak da bu kullanımlar arasında. İri dişli bir rende ile kuvertür çikolataların rendelenmesi ile elde edilen parçacıklar hem yaş pastalarda hem de çeşitli çikolatalı tatlılarda süsleme olarak kullanılabilir. Ayrıca parçacıklı çikolata elde etmek için bıçakla ya da çekiçle bütün halindeki kuvertür çikolatalar parçalanabilir.



Kuvertür Çikolata Nerelerde Kullanılır?


Kuvertür çikolata yaygın olarak kullanılan çikolata türleri arasında yer alır. Bu kullanım alanlarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:

• Pastaneler ve İmalathaneler: Her gün yüzlerce çeşit pasta ve tatlının üretildiği, vitrinlerde satışa sunulduğu pastanelerin pastalarındaki tadın eşsizliği, kuvertür çikolatadan kaynaklı. Yaş pastalarda ya da daha farklı çikolatalı pastalarda süsleme veya kaplama amacıyla kullanılan bu çikolatalar, vazgeçilmez öneme sahip.

• Gıda Endüstrisi: Kuvertür çikolatalar, pek çok hazır gıda ve tüketim ürününün imal edilmesinde de temel madde olarak kullanılıyor. Çikolatalar, hazır kekler, dışı çikolata ile kaplı dondurmalar ve daha pek çok lezzetli ürün için kuvertür çikolatalardan yararlanılıyor.

• Evler: Kuvertür çikolatalar daha çok endüstriyel alanlar ya da imalathaneler için üretilen çikolatalar olsalar da evlerde kullanımına da rastlanabilir. Mutfak becerileri gelişmiş ve sürekli farklı türden pastaların yapıldığı evlerde de kuvertür çikolatalardan yararlanılır.



Kuvertür Çikolata Ne İşe Yarar?


Kuvertür çikolatalar, kullanım alanı son derece geniş olan çikolata çeşitlerindendir. Her kullanıldığı alanda da farklı bir işlevi yerine getirir. Pasta ve tatlıların süslenmesi, bu çikolatanın en yaygın işlevi olarak kabul edilir. Normal çikolatalarda olmayan bir tada sahip olan ve daha yoğun lezzeti ile hamur işlerinin lezzetini artıran kuvertür çikolata çeşitleri, aynı zamanda estetik bir görünümün ortaya çıkmasına olanak tanır. Kıvam yoğunluğu da bu çikolatanın süslemeler için uygun olmasının bir diğer nedenidir. Bununla birlikte çeşitli hazır tüketim ürünlerinin imalatında, hammadde olarak da kullanılabilir.



Kuvertür Çikolata Nasıl Saklanır?


Kuvertür çikolataların doğru şekilde saklanması büyük önem taşır. İçerisinde yüksek miktarda kakao yağı bulunan bu çikolata, doğru saklanmadığı zaman kolayca eriyebilir ya da yağını sızdırabilir. Bu yüzden de kuvertür çikolataları saklarken ilk olarak ortam ısısına dikkat edilmesi gerekir. 15 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda kuvertür çikolataların saklanması önerilmez. Yağını kaybeden kuvertür çikolata kolayca bozulabilir ve lezzetini kaybeder. Bu da pastalarda ve tatlılarda istenilen lezzetin elde edilmesine engel olan durumlar arasında yer alır. Ayrıca saklama ortamının kuru olması da bu çikolatanın korunabilmesi adına dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer alır. Nem, kuvertür çikolataların bozulmasına yol açan etkenler arasındadır. Nemli ortamda kısa süre de olsa kalan çikolatalar lezzetlerini kaybetmeye başlar. Son olarak da kuvertür çikolataların doğrudan ışık altında, özellikle de güneş ışığı altında bekletilmemesi gerektiği söylenebilir. Daha sağlıklı bir saklama için buzdolabı en uygun koşulları sunar. Ancak buzdolabına konuşan kuvertür çikolatalar, eritilmeden ya da kullanılmadan önce mutlaka 1 saat kadar oda sıcaklığında bekletilmelidir.



Kuvertür Çikolata ile Ne Yapılır?


Kuvertür çikolata kullanılarak yapılabilecek şeyler için bir sınır yok. Özellikle pastanelerde ya da imalathanelerde bu çikolataları kullanarak çeşitli süslemeler ve kaplamalar yapılabilir. Her biri birbirinden lezzetli pastalar hazırlanırken, parçacık ya da damla çikolata olarak da kuvertür çikolatalardan yararlanılabilir.



Kuvertür Çikolata Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?


Kuvertür çikolatalara duyulan ilginin artması, bu ürünlerin imalatını ve satışını yapan firmaların sayısında da artış yaşanmasını beraberinde getirdi. Ancak imal edilen her kuvertür çikolatanın aynı derecede kaliteli olduğundan söz edebilmek mümkün değil. Bu yüzden de kuvertür çikolata alırken aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi son derece önemli:

• Kalite: Kuvertür çikolata seçiminde marka ve kalite dikkat edilmesi gereken ilk hususlar. Çikolata üretimi noktasında belirli bir üne kavuşmuş ve ürünlerinin kalitesinden dolayı yüksek bilinirliğe sahip olan markaların öncelikli olarak tercih edilmesi gerekir. Kuvertür çikolata satan markalara dair online ortamlarda yapılan yorumları okumak da fikir sahibi olabilmek adına önerilir.

• Doğru Saklama: Çikolatalar kalite ve lezzet kaybı yaşamaması için iyi saklanmaları gerekir. Doğru şartlarda saklanmaya çikolataların renkleri solabilir, eriyerek içlerinde bulunan yağ dışarı çıkabilir ve bulundukları ortamdaki kötü kokular üzerlerine sinebilir. Bu yüzden de alınacak çikolatanın iyi saklanmış olmasına dikkat edilmesi gerekli.

• İyi Paketleme: Çikolataların paketlemesi de onların saklanabilmesi ve korunabilmesi adına oldukça önemli. Yeterince iyi paketlenmemiş çikolatalar için de yukarıda bahsedilen olumsuzluklar söz konusu.

• Kakao Miktarı: Farklı markalar tarafından imal edilen kuvertür çikolataların içerisinde farklı oranlarda kakao bulunur. Daha yüksek kakaoya sahip olan çikolatalar, daha yoğun lezzete sahiptir ve daha kaliteli kabul edilir. Bu yüzden de alınacak çikolatanın kakao miktarının yüksek olmasına da dikkat edilmesi tavsiye edilir.



Kuvertür Çikolata Nereden Alınır?


Kuvertür çikolata almak isteyenler için seçenekler oldukça fazla. Ancak kaliteli ve lezzetli çikolata alabilmek için, satın alınacak yerin iyi seçilmesi de büyük öneme sahip. Günümüzde özellikle online alışveriş olanaklarının da artmasıyla birlikte, kuvertür çikolata alınabilecek alternatifler de çoğaldı. Schocolate de bu olanaklar arasında. Kurulduğu günden itibaren müşteri memnuniyetini esas alan hizmet anlayışı ile kuvertür çikolatalar da dahil olmak üzere pek çok çikolata türünü müşterilerine sunan Schocolate, yüksek kaliteli ve lezzetli ürünleri ile ön plana çıkan markalar arasında.



Kuvertür Çikolata Kullanırken Dikkat Etmeniz Gereken Püf Noktalar


Kuvertür çikolataları alırken dikkat edilmesi gerekenler olduğu gibi, kullanırken da göz ardı edilmemesi gereken bazı hususlar mevcut. Bu çikolatalar doğrudan da tüketilebilir. Ancak içerisindeki yağ miktarının fazla olması sindirim sistemi rahatsızlığına yol açabileceği için, doğrudan tüketilmesi pek önerilmez. Kuvertür çikolatalar eritilerek ya da rendelenerek daha verimli şekilde kullanılabilir. Eritilirken de doğru yöntemin seçilmesi büyük önem taşır. Aksi halde çikolatanın yanması ya da aromasını kaybetmesi kaçınılmaz hale gelir. Ayrıca kuvertür çikolata kullanıldıktan sonra, kalan kısmın doğru şekilde yeniden paketlenmesi ve saklanması da önemli. Aksi halde çikolatanın bozulması, erimesi ya da aroma kaybına uğraması yine ortaya çıkabilir.


649 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page