Kahve ve Çikolata İlişkisi: Kahve Yanı Çikolatası
top of page

Kahve ve Çikolata İlişkisi: Kahve Yanı Çikolatası

Güncelleme tarihi: 7 Mar


Çikolata, yediden yetmişe kadar herkesin severek tükettiği atıştırmalıklardan. Mutluluğu artıran ve ağızlarda güzel bir tat bırakan çikolataların pek çok türü mevcut. Kahve de çikolata kadar sevilen ve çok tüketilen bir içecek. Dünyanın en çok kahve tüketen ülkelerinden biri olan Türkiye’de hem yerli hem de yabancı pek çok kahve türü mevcut. Kahve ve çikolatanın ahengi ise dillere destan. Kahve yanı çikolata ikramları, bu ahengin bir göstergesi. Özellikle ülkemizde daha yaygın olan bu ikram ile iki haz bir arada yaşanabiliyor.


Neden Kahvenin Yanında Çikolata?

Kahve ile beraber çikolata tercih edilmesinin birden fazla nedeni var. Bu ikili arasındaki uyum ilk neden olarak gösterilebilir. Doğru kahve ile doğru çikolata birlikte tüketildiği zaman, büyük bir tat uyumu yakalanır. Ağır kahve tüketirken yoğun lezzetli bir çikolata ile kahvenin acılığı bastırılabilir ve daha yumuşak bir içim deneyimi kazanılmış olur. Çikolata ve kahvenin birbirini dengeleyici nitelikte olması dikkat gerektirir. Kahve yanı çikolata tercih edilmesinin bir diğer nedeni olarak şeker kullanımının önüne geçilmesi gösterilebilir. Kahveyi tatlandırmak için beyaz rafine şeker kullanmak, sağlık üzerinde büyük olumsuzluklar yaratır. Kanser, alzheimer, parkinson ve depresyon gibi sağlık sorunlarını engelleyerek etkilerini azaltan kahve, rafine şeker ile birlikte kullanıldığı zaman bu faydalı etkilerini yitirir. Üstelik rafine şeker vücuda zarar verir. Rafine şeker kullanılmadan imal edilen çikolatalar da sağlık için büyük yararlar sağlar. Kakao yağı bakımından zengin bitter çikolatalar; diyabeti önler, kalp krizi riskini minimuma indirir, cildi güzelleştirir, kronik hale gelen öksürüğü keser, kan akışını düzene sokar ve daha pek çok şekilde sağlığı destekler. Kahve ve çikolatanın bir arada tüketilmesi, her ikisinin faydalarını bir arada görmeye yarar. Son olarak da lezzetli olduğu için kahvenin yanında çikolata tüketildiğinden söz edilebilir.


Kahve ve Çikolata Arasındaki Uyum

Kahve ile birlikte tatlı ikram etme geleneği oldukça eski. Tarihsel süreç içerisinde ikram edilen tatlı değişse de bu gelenek halen daha devam ediyor. Esasında kahve ve tatlı uyumuna dayanan bu geleneğin ilk izleri, Osmanlı’da kahve ile birlikte ikram edilen lokumlarda görülür. Eski dönemlerde keşfedilmiş olan bu uyum, günümüzde de çikolata ile devam ettiriliyor. Kahvenin aromasının tam alınabilmesini ve çikolatanın öz tadına ulaşılabilmesini mümkün kılan bu uyum, kahve severler tarafından her zaman dikkate alınır.


Kahvenin Yanında Hangi Çikolatalar Tercih Edilir?

Kahve yanı çikolata seçimi oldukça önemli. Zira her kahve ile her çikolatanın tüketilmesi doğru değil. Aksi halde ikili arasındaki uyum bozulabilir. Ağır ve sütsüz kahvelerin tadını dengeleyebilmek için sütlü, yumuşak çikolatalar tercih edilebilir. Yumuşak kahvelerle birlikteyse bitter çikolatalar daha uyumlu olur. Hem çikolatanın acı olması hem de yüksek oranlı bitter tercih edilmesi, ağızda acı bir tat kalmasına yol açabilir.


Kahve Yanı Çikolatası ile Özel Anları Eşsiz Kılın!

Elbette kahve yanı çikolata çeşitlerini yalnızca sütlü ve bitter olarak sınırlandırabilmek mümkün değil. Dolgulu çikolatalar, aromalı çikolatalar ve daha pek çok çeşitten söz edilebilir. Sürekli tükettiğiniz kahve türlerine en uygun çikolatayı seçerek, kahve eşliğinde yarattığınız özel anları eşsiz hale getirebilirsiniz. Çikolata satışında yıllardır sizlere en kaliteli ve en taze çikolataları sunmaya devam eden Schocolate, kahve ile beraber tüketilebilecek pek çok çikolata çeşidine sahip. Schocolate kahve yanı çikolatalarını inceleyebilir, damak tadınıza ve içtiğiniz kahveye en uygun çikolatayı kolayca bulabilirsiniz. Dilerseniz Schocolate ayrıcalıklarından yararlanarak beğendiğiniz çikolataya kolayca sahip olabilirsiniz.


138 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page