Eritmelik Çikolatalar Hangileridir? Nasıl Eritilir?
top of page

Eritmelik Çikolatalar Hangileridir? Nasıl Eritilir?

Güncelleme tarihi: 14 Ara 2022


Genellikle çay ve kahvenin yanında atıştırmalık olarak tüketilen çikolataların, farklı kullanım amaçlarına yönelik olarak imal edilen farklı çeşitleri de mevcut. Kuvertür çikolata ya da eritmelik çikolata da bu çeşitliliğin bir parçası. Normal çikolatalara kıyasla daha fazla kakao yağı barındıran kuvertür çikolatalar, oldukça yoğun ve ağır bir tattadır. Doğrudan tüketim için uygun olmayan bu çikolatalar, genellikle pastanelerde ve pastane kalitesinde tatlıların yapıldığı evlerde tercih edilir. Büyük kalıplar ya da damla çikolata biçiminde olan kuvertür çikolatalar, uygun yöntemler kullanılarak eritildikten sonra kullanılır. Pasta süsleme, kullanım amaçlarının başında yer alır.


Eritmelik Çikolatalar Hangileridir?

Eritmelik çikolata ürünleri de kendi içerisinde farklılıkla sahip. Sütlü kuvertür çikolatalar, kullanımı en yaygın olan eritmelik çikolata çeşididir. Her türlü hamur işinin üzerine uyum sağlayan sütlü eritmelik çikolatalar, oldukça hafif bir lezzete sahip. Bununla bitter kuvertür çeşitleri de oldukça yaygın bir kullanıma sahip. Yüksek miktarda kakao barındıran eritmelik bitter çikolatalar da pasta ve tatlıların süslenmesi için tercih edilir. Son olarak da beyaz kuvertür çikolatalardan söz edilebilir. Diğer iki eritmelik çikolata türüne göre daha nadir kullanılan beyaz küvertür çikolatalar, yoğun kakao yağı ile birlikte bolca süt içerir.


Eritmelik Çikolatalar Nasıl Eritilir?

Eritmelik çikolataların, eritilmeden doğrudan tüketilmeleri tercih edilen bir yöntem değil. Bu yüzden de farklı yöntemler kullanılarak eritilmeleri gerekir. Eritmelik çikolata eritmek için en sık kullanılan yöntem, benmari usulü. Bu yöntemde çikolata doğrudan ateş ile eritilmez. Bir tencere içerisine sıcak su doldurulur ve onun içerisine de daha küçük bir eritme kabı yerleştirilir. Çikolatalar da suyun üzerinde kalan eritme kabının içerisine atılır. Tenceredeki sıcak suyun yarattığı ısı ve su buharı ile birlikte çikolata ağır ağır erir. Bu şekilde eritilen çikolatalarda daha yoğun bir tat elde edilir. Zaman alan bir yöntem olmasına rağmen, çikolatanın tadını koruduğu için bu yöntemden yararlanılır.

Daha az tercih edilen bir diğer eritme yöntemi ise doğrudan tencere içerisinde eritme. Bu yöntemde kuvertür çikolatalar bir tencereye yerleştirilir ve doğrudan kısık ateşin üzerine konularak eritilir. Ancak eritmelik çikolata bu yöntemde tat kaybına uğrayabilir. Ateşin doğru ayarlanamaması durumunda çikolata yanabilir ve istenmeyen bir tat alabilir.


Eritmelik Çikolatalar Nasıl Saklanır?

Çikolatalar, doğru saklanma koşullarında saklanmadıkları zaman kısa sürede bozulur. Bu durum hem kuvertür çikolatalar için hem de normal çikolatalar için geçerliliğini korur. Bu yüzden de eritmelik çikolata çeşitlerinin, kullanılmayacakları zamanda iyi muhafaza edilmesi gerekir. Doğrudan güneş ışığı ve ısısı, çikolatalar için en büyük tehdittir. Bu yüzden de çikolataların güneş görmeyen bir yerde saklanması gerekir. Ancak sıcak ortamlar da kuvertür çikolatalar için tavsiye edilmez. Eritmelik çikolataları, kokusu olan diğer malzemeler ile birlikte saklamak da doğru değil. Özellikle baharat dolaplarında ya da kokulu yağların olduğu alanlarda çikolata saklamaktan kaçınmak gerekir. Oda sıcaklığı, bu çikolataların saklanması için en ideal ortamdır. Ancak doğrudan oda içerisinde saklanması da önerilmez. Bu sıcaklık ölçülerine sahip bir dolapta saklanması daha doğru olur.


Eritmelik Çikolatalar Nerelerde Kullanılır?

Eritmelik çikolatalar, geniş bir kullanım alanına sahip. Çoğu zaman endüstriyel amaçlarla kullanılan bu çikolatalar, aynı zamanda evlerde de pasta ve tatlı yapımında kullanılabilir. Kuvertür çikolataların kullanım alanlarından bazılarını şu şekilde sıralayabilmek mümkün:

· Pasta imalathaneleri ve fırınlar

· Gıda endüstrisi ve şekerleme üretim tesisleri

· El yapımı çikolata atölyeleri


100 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page