Diyetteyken Çikolata Yenir Mi? Çikolata Kilo Aldırır Mı?
top of page

Diyetteyken Çikolata Yenir Mi? Çikolata Kilo Aldırır Mı?

Güncelleme tarihi: 14 Ara 2022

Sosyal medyanın da etkisiyle kusursuz beden algısının yaygınlaşması, diyet yapan insanların sayısında gözle görülür bir artış yaşanmasını beraberinde getirdi. İnsanlar genellikle fazla kilolarından kurtulmak için diyet yapsalar da sağlıklı yaşam için de diyet en iyi yollardan biri. Zira diyetler, aynı zamanda zararlı besinlerin tüketilmesi anlamına da geliyor. Yediden yetmişe herkesin severek tükettiği atıştırmalıklardan olan çikolatalar ise diyet yapanlar için her zaman soru işaret. Diyette çikolata yemek diyeti bozar mı ya da kilo aldırır mı gibi sorular, diyet yapanların yanıt aradığı sorulardan.


Diyetteyken Yenilen Çikolata Kilo Aldırır Mı?

Diyette çikolata yemek kilo aldırır mı sorusuna şartlı olarak hayır yanıtı verilebilir. Buradaki şart, çikolata tüketiminde aşırıya kaçılmamasıdır. Aşırı tüketilen her şey gibi, çikolatanın aşırı tüketilmesi de sağlığa zarar verir ve kilo yapar. Doğru çikolata türü, doğru oranda tüketildiği zaman kiloya neden olmaz.


Diyette Ne Kadar Çikolata Yenmeli?

Diyet yapmak, ülkemizde çok yanlış anlaşılan kavramlardan biri. Özellikle bir uzmana danışmadan, bireylerin kendi çabalarıyla yapmaya çalıştıkları diyetler yanlışlarla dolu. Yenilen içilen çoğu şeyin kesilmesi ise diyetlerde en çok düşülen hatalardan biri. Diyet hiçbir zaman açlık ya da mahrumiyet anlamına gelmez. Ancak her şeyin kontrollü ve ihtiyaç kadar tüketilmesi gerekir. Diyette çikolata tüketimi için de aynı durum söz konusu. Çikolata tüketimini tamamen bırakmak, vücudun karbonhidrata duyduğu ihtiyacın artmasına ve daha çok açlık hissedilmesine yol açar. Bu durum da diyetin sürdürülebilir olmasını engeller ve bireyleri daha fazla yemeye iter. Diyette çikolata tüketilebilir, önemli olan bunun miktarıdır. Günlük 30 ila 40 gram arası çikolata, diyette olan kişiler için yeterlidir.


Diyetteyken Hangi Çikolatalar Tercih Edilmeli?

Diyette çikolata tüketilebilir, ancak tüketilecek çikolatanın türü de önem taşır. Bitter çikolatalar, diyet yapanlar için en uygun çikolata türüdür. Doğru oranda tüketildiği zaman, bitter çikolatalar diyete katkı bile sağlar. Beyaz çikolatalar ile sütlü çikolatalar ise diyet için tavsiye edilmez. Diyette bitter çikolata tüketmenin bazı yararları şu şekilde sıralanabilir:

· Bitter çikolatalar, beyaz ve sütlü çikolatalar ile kıyaslandıkları zaman çok daha düşük kalorilidir. Bu sayede, diyetlerde kalori dengesinin bozulmasına yol açmaz.

· Bitter çikolatalar, diğer çikolata türlerine göre daha fazla kakao içerir. Eşsiz bir antioksidan olan kakao sayesinde sindirim sistemi daha düzenli çalışır. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde de kakao büyük rol oynar.

· Bitter çikolata, zihin fonksiyonlarının güçlendirilmesi noktasında da etkilidir. Özellikle ilerleyen yaşlarda alzheimer ve parkinson gibi hastalıklara karşı vücudun dirençli olmasını sağlar.

· Bitter çikolatanın içerisinde bulunan bol miktardaki kakao, kan akışını da düzene sokar. Düzenli kan akışı ise kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur.

· Bitter çikolatada bulunan teobramin adlı madde, vücutta enerji artışı sağlar. Anandamid ise sakinleştirici etki gösterir. Bu yüzden bitter çikolatalar, ruhsal olarak da iyi hissetmeye yarar.

· Bitter çikolatanın hammaddesi olan kakao; çinko, fosfor, selenyum ve potasyum bakımından oldukça zengindir.


Diyette Tercih Edilen Çikolataların Kalorisi Ne Kadardır?

Diyette tüketmek için en iyi çikolata türü, bitter çikolatalar. Hem sağlıklı hem de düşük kalorili bir çikolata türü olmasından dolayı tercih edilen bitter çikolataların 40 gramı, yalnızca 180 kalori. Bu rakam aynı orandaki sütlü çikolata için 220 civarında. Beyaz çikolata ise 218 kalori ile sütlü çikolatayla neredeyse aynı kalori değerine sahip. Çikolataların kalori değeri, markadan markaya değişiklik gösterse bile, bitter çikolatalar her durumda en düşük kalorili ürünlerdir.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page