Çikolata Bağımlılığı Nedir? Çikolata Bağımlılık Yapar mı?
top of page

Çikolata Bağımlılığı Nedir? Çikolata Bağımlılık Yapar mı?

Güncelleme tarihi: 19 Şub 2023


Çikolatalar, yediden yetmişe herkesin severek tükettiği atıştırmalıklar arasında. Doğru miktarda tüketildiği zaman herhangi bir zararı olmayan, hatta kakaonun içerisinde bulunan bileşenler nedeniyle fayda sağlayan çikolata, fazla tüketildiği zaman bazı problemleri de beraberinde getirebilir. Çikolata bağımlılığı da bu problemler arasında yer alır. Çikolatanın içerisinde, mutluluk hormonu olarak da adlandırılan dopaminden bol miktarda bulunur. Bu yüzden de çikolata tüketmek, bireylerin kendilerini iyi hissetmelerine neden olur. Ancak çikolata tüketiminin sürekli ve aşırı hale gelmesiyle birlikte, çikolata bağımlılığı ortaya çıkabilir.


Çikolata Bağımlılık Yapar Mı?

Çikolatanın içerisinde yer alan şeker, triptofan ve enkefalin gibi maddeler, uzun süreli tüketimlerde bağımlılık yaratabilir. Bu maddeler, çikolatanın iyi hissettirici etkisi ile bir araya geldiği zaman, sürekli çikolata tüketimini tetikleyebilir. Çikolata bağımlılığı olarak da adlandırılan bu durum, otokontrolün devre dışı kalmasına ve aşırı çikolata tüketimine bağlı olarak sağlık sorunlarının baş göstermesine neden olabilir.


Çikolata Bağımlılığı Nasıl Geçer?

Çikolata bağımlılığından kurtulabilmek için aşağıdaki yöntemlere başvurulabilir:

· Çikolata tüketme ya da tatlı bir şeyler yeme isteği, vücudun susuz kalmasından da kaynaklanabilir. Çikolata krizlerinin geldiği anlarda, bir büyük bardak su içerek bu durumla mücadele edilebilir. Bu suyun içerisine bir çubuk tarçın eklenerek, vücudun tatlı ihtiyacının karşılanması da sağlanabilir. Çok çikolata tüketilmek istenilen anlarda, bitter çikolata tercih edilmesi daha iyi olur.

· Çikolata krizlerinin yaşanmasının bir diğer nedeni de açlıktır. Vücudun aç olduğu ya da protein miktarının düştüğü zamanlarda, çikolata ve tatlı isteği ortaya çıkabilir. Çikolata krizlerini engellemek için çok aç kalmamaya özen gösterilmelidir. Ayrıca çikolata bağımlılığının üstesinden gelinceye kadar protein ağırlıklı beslenmek de etkilidir.

· Sağlıklı yağları fazla tüketmek de çikolata bağımlılığı sorunu ile mücadelede iyi bir etki yaratır. Zeytinyağı başta olmak üzere yemeklerde ve salatalarda kullanılacak iyi yağlar, tokluk hissi yaratır ve çikolata isteğini azaltır.

· Evde ya da iş yerinde el altında çikolata bulundurmamak da iyi bir çözüm olabilir. Çikolatanın her zaman ulaşılabilir olması da tüketim isteğini artırabilir.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page