İşte Çikolatanın Faydaları
top of page

İşte Çikolatanın Faydaları

Güncelleme tarihi: 16 Ara 2022


Çikolatalar, hemen her yaştan insanın severek tükettiği atıştırmalıklar arasında. Tropik bölgelerde yetiştirilen kakao çekirdeklerinin işlenmesiyle elde edilen bu eşsiz lezzet, farklı aromalar ya da yemişler ile daha da baş döndürücü bir hale getirilir. Ağızda bıraktığı hoş tadın yanı sıra çikolatanın bazı yararları da bulunur. Bu konuda her ne kadar farklı tartışmalar olsa da doğru çikolatanın, doğru miktarda tüketilmesi durumunda sağlanan faydaların ortaya çıktığı çok sayıda çalışma mevcut.


Çikolatanın Faydaları Nelerdir?

Çoğu insan çikolatayı yalnızca lezzeti için ya da tatlı ihtiyacını karşılamak için tüketiyor. Ancak çikolata tüketiminin kişiye sağladığı bazı faydalar mevcut. Çikolatanın faydaları genel olarak şu şekilde sıralayabilmek mümkün:

· Enerji Verir: Çikolatanın içerisinde bulunan şeker, vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Özellikle spor yapan bireyler, bu yararından dolayı bitter çikolata tüketimine beslenme listelerinde yer verirler.

· Tansiyonu Dengeler: Çikolatanın içerisinde yer alan flavonoidler ile potasyum, yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olur. Miktarda aşırıya kaçılmadığı sürece, çikolata tüketerek bile yüksek tansiyon sorunu ile baş edilebilir.

· Kalp Krizi Riskini Azaltır: Çikolata, aynı zamanda doğal bir antioksidan kaynağı olarak bilinir. Bu yüzden de kalbi zararlı etkilerden korumak ve kalp krizi riskini azaltmak da çikolatanın faydaları arasında yer alır.

· Mutluluğu ve Odaklanmayı Arttırır: Çikolata, beyindeki serotinin salgısının artmasına neden olur. Bu salgının artması hem mutluluk düzeyinde artışa neden olur hem de odaklanmayı artırır.


Hangi Çikolatalar Daha Faydalıdır?

Çikolatanın faydalarını inkar etmek mümkün değil. Ancak her çikolata türünün faydalı olduğunu söylemek de doğru olmaz. Çikolatanın bahsedilen faydalarını tam olarak görebilmek için, ilk tercih edilmesi gereken çikolatanın bitter çikolata olduğunun bilinmesi gerekir. İçerisinde yüksek miktarda kakao bulunan bitter çikolatalar, şeker içeriklerinin az olması ve saf çikolataya yakın olmalarından dolayı daha faydalıdır. Ayrıca kalorisinin düşük olmasından dolayı, diyet yapanlar için de en uygun çikolata türünün bitter çikolata olduğunu söylenebilir. Bitter çikolatalardan sonra, faydalı olarak sütlü çikolatalardan söz edilebilir. Bol sütlü çikolatalar da hem lezzet hem de yarar bakımından iyi bir değer taşır.


28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page