Evde Sıcak Çikolata Nasıl Yapılır?
top of page

Evde Sıcak Çikolata Nasıl Yapılır?

Güncelleme tarihi: 16 Ara 2022


Çikolata, insanların tatlı ihtiyaçlarını karşılamak için başvurdukları atıştırmalıklar arasında ilk sırada. Katı hali kadar olmasa da sıcak çikolata da sevilerek tüketilen çikolata türlerinden. Genellikle toz halde satılan ve süt ya da su ile açılarak içilen sıcak çikolatalar, evde de kolayca yapılabilir. Daha farklı lezzetler yaratma olanağı sunması, hazırlamasının kolay olması, hazır sıcak çikolatalara göre daha sağlıklı olması ve maliyetinin düşük olması, evde sıcak çikolata yapmayı cazip hale getiren nedenler olarak sıralanabilir. Evde sıcak çikolata yapmak isteyenlerin, doğru malzemeleri doğru miktarda kullanmaları son derece önemli. Bununla birlikte yapım esnasında malzemelerin kullanım sırası da dikkat edilmesi gereken hususlar arasında. Doğru yol izlenildiği zaman, son derece lezzetli sıcak çikolatalar elde edilebilir.


Sıcak Çikolata Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

Evde sıcak çikolata yapımı için öncelikle malzemelerin hazırlanması gerekir. Tek kişi için yapılacak sıcak çikolatanın temel malzemeleri şu şekilde sıralanabilir:

· 250 ml ya da 2,5 çay bardağı süt

· 1 yemek kaşığı toz kakao

· 1 tatlı kaşığı toz şeker (Toz şeker kişinin tercihine göre kullanılabilir)

· 20 gram çikolata

Sıcak çikolata yapımı için gerekli olan 20 gramlık çikolatanın bitter olması, sıcak çikolatanın yoğun lezzetini hissedebilmek adına daha çok tavsiye edilir. Ancak bitter çikolata sevmeyenler için sütlü çikolata da kullanılabilir. Bahsedilen malzemeler tek kişilik bir tarif için geçerli olup, kişi sayısına göre aynı oranda artırılması gerekir. Ayrıca sıcak çikolatada farklı lezzetler denemek isteyenler için tahta ya da toz tarçın, fındık veya fıstık parçacıkları, çilek gibi çikolata uyumlu meyvelerin parçacıkları gibi ekstra malzemeler de tercih edilebilir.



Sıcak Çikolata Yapımı

Ev yapımı sıcak çikolata için süt ve şeker tozunun bir tencereye eklenmesi, sonra da kısık ateşte sürekli karıştırılması ile işe başlanır. Sıcak çikolatanın daha hızlı yapılabilmesi için ocağın altını fazla açmak lezzet kaybına neden olabileceği için, kısık ateş önerisine uyulması önerilir. Süt hafif ılıdıktan sonra kakao eklenir ve aynı şekilde kısık ateşte karıştırılmaya devam edilir. Süt kaynamaya geçtikten sonra tencere ocaktan alınır ve çikolata da tencereye atılır. Atılan çikolata tamamen eriyinceye kadar sütün karıştırılmaya devam edilmesi gerekir. Çikolatanın daha kolay eriyebilmesi için küçük parçacıklar haline getirilmesi daha doğru olur. Daha sonra sıcak çikolata sunum yapılacak fincana alınır ve servise hazır hale getirilir.



Sıcak Çikolatanın Yanında Ne Tüketilir?

Sıcak çikolatanın hazırlanmasından sonra, servis aşamasına geçilir. Sıcak çikolata sade olarak servis edilebileceği gibi, yanına hem estetik hem de ekstra lezzet sağlayacak çeşitli atıştırmalıklar eklenebilir. Sıcak çikolatanın üzerine çikolata rendesi yapılabilir, fincan içerisine tahta tarçın atılabilir ya da bir miktar bal ile ekstra tat sağlanabilir. Ayrıca çeşitli kurabiyeler, drajeler ya da çakıl taşı çikolatalar da servis için tercih edilebilir.



Sıcak Çikolata Nasıl Saklanır?

Evde sıcak çikolata yapmak zaman zaman zor gelebilir ya da zahmetli görülebilir. Bu yüzden de sıcak çikolataya gereksinim duyulabilecek anlar için toz olarak bulundurmak tavsiye edilir. Toz haldeki sıcak çikolatalar daha kolay ve hızlı hazırlanabilir. Ancak bu tozların iyi saklanması hem lezzetin korunabilmesi hem de sağlıklı bir tüketim için önem arz eder. Paket haldeki sıcak çikolataların saklandığı yerlerin doğrudan güneş ışığı görmemesi gerekir. Ayrıca nem ve koku olan ortamlarda da toz sıcak çikolata saklamamaya özen gösterilmelidir. Doğru saklama koşulları gözetildiği zaman, toz sıcak çikolatalar son kullanma tarihlerine kadar tüketilebilir.


444 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page