Beyaz Çikolatanın İçinde Ne Vardır? Nasıl Yapılır?
top of page

Beyaz Çikolatanın İçinde Ne Vardır? Nasıl Yapılır?

Güncelleme tarihi: 16 Ara 2022



Gündelik yaşamın olmazsa olmaz atıştırmalıkları arasında yer alan çikolataların pek çok türü mevcut. Farklı damak tatlarına hitap etmek için yaratılan bu çeşitlilik içerisinde, beyaz çikolatalar da önemli bir yere sahip. Sütlü ve bitter çikolatalardan sonra en çok tüketilen üçüncü çikolata türü olan beyaz çikolata hem lezzet hem de içerik olarak diğerlerinden oldukça farklı. Çikolatanın hammaddesi olan kakaonun beyaz renkte olmaması, genellikle çikolatanın beyaz olamayacağı gibi bir çıkarıma yol açar. Ancak beyaz çikolatanın elde edilmesinde de kakaodan yararlanılır.


Beyaz Çikolatanın İçinde Ne Bulunur?



Beyaz çikolata imal etmek için de kakao kullanılır. Ancak normal çikolatada olduğu gibi, kakaonun tozundan değil; yağından yararlanılır. Doğrudan kakao tozu kullanarak normal çikolatalar elde edilirken, kakao yağı kullanılarak beyaz çikolata üretilir. Bu durum beyaz çikolatanın, normal çikolatada bulunan besin değerlerinden yoksun kalmasına neden olur. Zira kakao tozunun içerisinde bol miktarda kalsiyum, bakır, magnezyum, potasyum, fosfor, sodyum ve çinko bulunur. Toz yerine yağ kullanmak ise bu besin öğelerinin eksik kalmasına yol açar. Kakao yağının yanı sıra süt ya da süt tozu ile süt ürünü kuru maddesi de beyaz çikolatalarda kullanılan malzemeler arasında yer alır.


Beyaz Çikolata Nasıl Yapılır?


Beyaz çikolatanın yapımı için de hemen hemen normal çikolata ile aynı yol izlenir. İçeriğinde kullanılan malzemeler farklılık gösterdiği gibi, bazı malzemelerin oranlarında da değişiklik olabilir. Lezzetli bir beyaz çikolata içerisinde en az yüzde 20 oranında kakao yağı bulunması gerekir. Kuru madde oranı yüzde 14, süt veya süt tozu ise minimum yüzde 3,5 civarında olmalıdır. Ayrıca isteğe bağlı olarak beyaz çikolatanın içerisine fındık, badem ya da fıstık gibi kuruyemişler ile meyve parçacıkları da eklenebilir. Aynı malzemeleri kullanarak evde de kolay bir şekilde beyaz çikolata yapılabilir. Hazır olarak satılan çikolataların büyük bir kısmında rafine şeker kullanıldığı için, sağlık üzerinde olumsuz etki yaratabilmeleri mümkün. Evde beyaz çikolata yapımında pancar şekeri, bal, pekmez ve benzeri doğal tatlandırıcılar ile bu olumsuz etkiler ortadan kaldırılabilir.


Beyaz Çikolatanın Faydaları Nelerdir?


Beyaz çikolatanın kakaodan değil de kakao yağından yapılması, onun besin değerleri yönünden eksik kalmasına yol açsa da bazı faydalarının olduğu da inkâr edilemez. Beyaz çikolata tüketmenin faydaları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

· Beyaz çikolatada bulunan kafein, vücudun uyarılmasına ve anlık canlılık yaşanmasına yardımcı olur.

· Beyaz çikolatanın içerisinde yer alan tanen, derideki yaraların ve bozuklukların daha hızlı iyileşmesine olanak tanır. Ayrıca bu madde anti-inflamatuar etki de sağlar.

· Beyaz çikolatanın içerisindeki kafein miktarı, normal çikolatalar için daha düşüktür. Bu yüzden de çocuklar tarafından tüketilmesi en uygun çikolata türüdür.

· Beyaz çikolatalar, bazı deri hastalıklarına da iyi gelir.


Schocolate’ın sizlere sunduğu Karamel, Ceviz Dolgulu Beyaz Spesyal Çikolata’yı sipariş vermek için tıklayınız.



208 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page